Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Komentář: ČSSD míří do vlády s Babišem. Čeká ji spása, nebo zánik?

Autor: Petr Holec - 
16. června 2018
07:20

Členové ČSSD si v referendu odhlasovali, že strana znovu zkusí vládnout s ANO. Trvalo to sice trochu déle, než by v digitální éře muselo, nakonec to ale nebylo žádné velké drama. Z ČSSD už od začátku unikaly předběžné výsledky hlasování, takže se víceméně čekalo jen na to, jakým poměrem příznivci návratu do vlády porazí jeho odpůrce. Teď je to tedy venku: 58,5 procenta hlasujících členů podpořilo vládu.

Šéf ČSSD Jan Hamáček to sice označil za „silný mandát“, pravda ovšem je, že strana se do vládnutí úplně nehrne. Čtyřicet procent odpůrců vlády není moc daleko od kritické poloviny a strana míří i do koalice s ANO, tolerované případně KSČM, tradičně rozdělená. Proti jsou téměř všichni její senátoři i někteří hejtmani. A vše proti vstupu do vlády dělal i její bývalý ministr vnitra a první místopředseda Milan Chovanec. Původně paradoxně jeden z prvních, kdo začal po volebním masakru ČSSD mluvit o spolupráci s ANO.

Přehlasovaní odpůrci účasti ve vládě teď sice slibují, že výsledek referenda uznají, pohled do nedávné minulosti ČSSD ale ukazuje, že máloco v Lidovém domě zavání zradou víc než podobné sliby. Věrnost slíbili Bohuslavu Sobotkovi po jeho těsném zvolení šéfem ČSSD i Michal Hašek a později i zmíněný Chovanec, a podívejte: oba mu záhy přichystali mocenský puč a Chovanec ho nakonec vystřídal v čele strany. A to mu pořád chtěl jen „krýt záda“.

Důvodem samozřejmě bylo, že ani Sobotku nemalá část strany neuznávala podobně, jako se teď 40 procentům jejích členů nechce do vlády. Jestli to skončí dalším vnitrostranickým pučem a jak moc budou odpůrci vlády s ANO loajální, to záleží hlavně na tom, jak si strana ve vládě povede. Pokud se nechá od Babiše válcovat a její volební preference zůstanou na sedmi procentech, může přijít nějaký puč velmi rychle. Jen už se tentokrát zřejmě obejde bez prezidenta Miloše Zemana, i ten totiž ČSSD do vlády poslal.

Strana ale nemá moc na výběr. V opozici je zatím neviditelná, být proti totiž mnohem líp umějí Piráti nebo křikloun Tomio Okamura. Toho by naopak zničilo vládnutí, protože by musel taky něco dělat. ČSSD si bude muset ve vládě najít nějaké téma a ukázat lidem, proč ji zase mají víc volit. Zatím se jí to moc nedaří. V době, kdy tuzemským firmám chybí 200 tisíc lidí, aby mohly naplno využít rekordní ekonomický růst a naplnit tak ještě víc státní rozpočet, se strana upnula na tři dny nemocenské. Snad proto, že je sama taky trochu nemocná.

ČSSD vstupuje do vlády v relativně ideální době. Růst ekonomiky i platů, což je pro voliče vždy to nejdůležitější, ještě potrvá zhruba do dalších voleb. ČSSD se na tom může chytře svézt, pokud se sjednotí a nebude i dál nejvíc válčit sama se sebou. V takovém případě nás nejspíš čekají předčasné volby a v nich by strana mohla i na posledních sedm procent vzpomínat jako na v podstatě slušný výsledek.

A mimochodem: první, co bude ČSSD ve vládě nejspíš řešit, je její kandidát na ministra zahraničí Miroslav Poche, jehož nechce Zeman.

agfor ( 16. června 2018 12:51 )

Zánik ČSSD určitě nehrozí, a když tak se ti darmožrouti rozprsknou do jiných (třeba i nových) partají, jako to udělali v nedávné minulosti komouši. Lidičky nebojte se, oni nikdy poctivě pracovat nebudou.

pomoooc-hori ( 16. června 2018 12:23 )

Zavři držku, kašpare s malým pindíkem.

kucukabi ( 16. června 2018 09:29 )

Už jednou Bureš se socanem vyjebal v minulé vládě.Ale socani jsou nepoučitelní a v touze po moci se klidně spojí i s darebákem Burešem a bolševikem.Jednomu je s toho na blití,kam ta naše republika spěje.Bohužel zvolená ubožáky,které si Bureš koupil za koblížek a sladké sliby.A všemu tomu velí ta ostuda ČR s hradu

pomoooc-hori ( 16. června 2018 09:22 )

Kobliha zdenekk v prochcaných teplácích vylezl z pelechu a pojede jako fretka.

radar666 ( 16. června 2018 08:44 )

Tak takhle vymytý mozek do modra se hned tak nevidí ! Naše děti mohou být rády,že už u koryta nejsou ti zloději z ODSTOP a KDU.Jinak by rozkradli republiku dočista.Jak říkal Kalousek: Po nás potopa !Ani komouši nedokázali ukrást za 40 let tolik,co výše jmenované strany za let 20 !!A o sebestředném starci na Hradě jste měl psát ,když tam řádil Havel s knížetem a jeho pohůnky ! Oproti nim ,je Zeman mílius .

Zobrazit celou diskusi