Když Havel ještě roku 1996 vážně onemocněl, do nemocnice se za ním Vodňanská už prý nedostala. U jeho lůžka už byla Dagmar. Největší rána pro dlouholetou Havlovu milenku, s níž navázal vztah krátce po svém návratu z vězení v roce 1983, když mu Olga oznámila, že má vztah s hercem Janem Kašparem (†60), byl ale jeho telefonát ze 4. ledna 1997.

Jiti, já jsem se oženil. Vzal jsem si Dášu,“ řekl Vodňanské po drátě, a definitivně tak po 14 letech ukončil jejich velmi důvěrný vztah. „Bylo zbytečné něco vysvětlovat. Už byl někdo úplně jiný. Oba konce drátu zůstaly němé. Nebyl to ani rok, co Olga umřela…“ vzpomíná Vodňanská v knize.

Zákaz styku

Celá ta léta po svatbě jsem ho náhle nesměla vídat. Ostrý řez. Bez vysvětlení. Občas letmo. Na Hradě na oslavě státního svátku, na koncertech, v divadlech. Přišel nervózně pozdravit, chvilku nervózně pohovořil o ničem. »Promiň, jde sem Dáša.« Nebo jen z dálky zamával. Přes přátele mě tajně pozdravoval. Nepochopitelné. Zlobila jsem se, že opouští spousty starých dobrých přátel,“ vzpomíná Vodňanská ve své knize. „Nemám pocit, že bychom vztah někdy ukončili. Trvá. I když se přes něj přehrnuly písečné duny jeho druhého manželství,“ vyznává se Vodňanská, která svou lásku vyprovodila i do nebe. U rakve mu stála čestnou stráž.

Čím ho Jitka okouzlila?

Ty jsi ta, která nadzdvihla nehybný kámen ze země. Jsi moje inspirace k novému životu. Spadla jsi mně z nebe. Neopouštěj mě! Neopustím tě! Milujeme tě!“ říkával Havel své Jitce.

Lichotka před smrtí

Naposledy Vodňanská mluvila s Havlem měsíc před smrtí, kdy mu přála k narozeninám. „Jiti, ty jsi pořád tak hezká. Ty ses vůbec nezměnila…“ lichotil Jitce i v »posledním tažení«.

Čtěte v sobotním Blesku!
Autor: Blesk.cz

Fotogalerie
12 fotografií

Video: Bolestné tajemství Dagmar Havlové: Pláč a strach kvůli kolegyni!

Video
Video se připravuje ...

Bolestné tajemství Dagmar Havlové: Pláč a strach kvůli kolegyni! Blesk TV