Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Takhle jsem byla malinkatá! Ella (7) se po narození vešla do dlaně... Vážila i 580 gramů!

Autor: Ivan D. Hladík - 
18. června 2018
05:20

Život holčičky Elly (dnes 7) je unikátním svědectvím zázraku! Narodila se o 101 dnů(!) dříve se 730 gramy. Její váha pak dokonce klesla na pouhých 580 gramů! Z človíčka, který se vešel do dlaně, díky umu lékařů a péči rodiny vyrostla zdravá dívka.

Místo v říjnu vykoukla Ella na svět už 9. července 2010. „Těhotenství jsem přitom prožívala v klidu a bez sebemenších problémů,“ svěřila se Blesku její maminka Lucie Žáčková (39). „Pro každou maminku je to šok,“ pokračovala s tím, že si možnost předčasného porodu nepřipouštěla. „Žena se pak v takové situaci ptá sama sebe, jestli to nějak nezavinila. To je naprostý nesmysl – maminky by neměly hledat příčiny v sobě. Často se důvod vůbec neodhalí a důležitější je budoucnost děťátka.

A u Elly to s pomocí okolí i přízně osudu vyšlo. Když teď dovádí se svými spolužačkami, už nikdo nepozná, čím si musela projít. „Doma si někdy prohlížíme obrázky, kde jsem ještě byla úplně malinkatá,“ říká pyšně holčička, která si svůj život opravdu musela vybojovat.

Kdy je vyhráno?

Nejčastějšími komplikacemi, které mohou u nedonošenců nastat, bývají problémy například s dýcháním či trávením. Předčasně narozená miminka se totiž rodí s ještě ne zcela funkčními orgány, pomalu nabírají na váze. „S Ellou jsme jako největší vítězství vnímali, když nám ji pustili domů,“ vzpomíná Žáčková. „Byť stále panuje o nedonošencích řada mýtů, většinou to na nich není vůbec poznat. Neonatologie, tedy péče o novorozence, se stále zlepšuje,“ uzavírá Žáčková.

Pomáhá i Nedoklubko

Z dobrovolnice, která chtěla pomáhat dalším maminkám, se Lucie Žáčková v průběhu let stala ředitelkou sdružení Nedoklubko. To dává rodinám nedonošených dětí kromě praktických rad i velkou naději, že vše nakonec dobře dopadne. „V Česku je spousta vynikajících lékařů, kteří umějí téměř zázraky,“ věří Žáčková. „My se snažíme především o to, aby maminky měly dostatek informací hned od začátku,“ pokračuje. Pomáhají jim však i příběhy ostatních se stejnou zkušeností. Nedoklubko také spolupracuje s řadou odborníků. „Jsme tu proto, aby blízcí předčasně narozených dětí věděli, že v tom nejsou sami,“ dodala Žáčková. Pomoc, rady i příběhy dalších rodin najdou zájemci na webu www.nedoklubko. cz.

Víte, že...

10 450 párů novorozeneckých ponožek Nedoklubko shromáždilo, a zapsalo se tak do České knihy rekordů v listopadu loňského roku. Ponožky Nedoklubko v současné době distribuuje rodičům jako symbol podpory a sounáležitosti.

Video: Malý Toby se narodil ve 24. týdnu a přežil

Video  Malý Toby se narodil ve 24. týdnu a přežil  - Facebook
Video se připravuje ...

žanyn ( 18. června 2018 10:02 )

Hezký článek. Takové by měly být daleko víc ve všech zprávách a ne ta většina negativmích, válečnách a politice....

Zobrazit celou diskusi