Cvičení Katamarán připravovalo záchranáře na velmi reálnou situaci. Díky nízkým hladinám vodních ploch se totiž kmeny vynořují čím dál víc.

„V roce 2015 bylo rekordní sucho. Přesto hladina na vodní nádrži Nové Mlýny byla o 70 centimetrů výš. Kvůli tomu začaly lodím vadit překážky, které byly dříve dostatečně hluboko pod hladinou,“ vysvětlil loni na podzim odstřelování kmenů ve vodě mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. S letošními nízkými hladinami vodních ploch je toto riziko opět aktuální.

„Je proto lépe být dobře připraven,“ vysvětlil hlavní smysl cvičení Katamarán mluvčí policie Bohumil Malášek, podle kterého se do něho zapojily více než dvě stovky lidí. Záchranáři postupovali tak, jako by došlo k reálné situaci.

Řídili jsme se standardním poplachovým plánem, vyhlásili jsme 1. stupeň požárního poplachu. Přijely 3 jednotky profesionální a dvě dobrovolné. Se člunem přijely jednotky z Mikulova a Hustopečí. Jednotka z Kobylí postavila stan určený pro ošetřování raněných,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Stejně tak na místě zasahovaly přibližně dvě desítky zdravotníků. „Bylo to nutné s ohledem na skutečnost, že se na lodi plavilo 35 pasažérů. Nebezpečí navíc nemusí znamenat jen kmeny, ale i silný vítr. Při závodu plachetnic v září 2011 přímo na Nových Mlýnech se převrátilo 18 plavidel s dvoučlennými posádkami. Záchranáři tehdy vytáhli z vody 11 lidí, dva z nich dokonce pomocí vrtulníku,“ připomněla mluvčí zdravotnické záchranné služby Michaela Bothová.

Fotogalerie
18 fotografií