Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tečka za tragédií: Pašeráci lidí dostali 25 let za smrt 71 migrantů v chladírenském voze

Autor: pk, ČTK - 
14. června 2018
16:37

Soud v maďarském Kecskemétu ve čtvrtek potrestal 25 lety vězení čtyři hlavní obžalované v procesu týkajícím se úmrtí 71 migrantů v chladírenském voze před třemi roky. Prokuratura pro tyto čtyři hlavní viníky tragédie žádala doživotní odnětí svobody. Dalších deset souzených v této kauze dostalo tresty vězení v délce od tří do 12 let. Rozsudek není pravomocný a lze se proti němu odvolat.

Sedm desítek udušených lidí objevila rakouská policie 27. srpna 2015 v opuštěném uzavřeném chladírenském autě u dálnice nedaleko hranic s Maďarskem. Ve voze byli migranti, převážně Syřané, Iráčané a Afghánci, mezi nimi bylo osm žen a čtyři děti. Protože zemřeli ještě před přejetím hranic, převzalo vyšetřování včetně soudního řízení Maďarsko.

Hlavou pašeráckého gangu byl tehdy třicetiletý Afghánec, jenž v Maďarsku získal status mezinárodně chráněné osoby, o který později přišel. Ostatní členové kriminální skupiny jsou bulharští občané. K hlavním obžalovaným patřil šéf organizace a jeho zástupce, řidič chladírenského vozu a řidič doprovodného auta.

Podle obžaloby skupina od února do srpna 2015 přepravila od maďarsko-srbských hranic do západní Evropy kolem 1200 lidí a vydělala na tom statisíce eur (miliony korun). V 31 případech byly podmínky transportů stejně nebezpečné jako v případě, který skončil tragicky.

V kamionu, bez vody i jídla: Muž uprchl se synovcem z Pákistánu:

Video  V kamionu, bez vody i jídla: Muž uprchl se synovcem z Pákistánu.  - tv Joj
Video se připravuje ...