Drsné praktiky hodné mafiánů vystrašily zástupce justice z Vysočiny v březnu 2015 a v srpnu 2016. „Takhle dopadnou všichni, kdo mě se*ou,“ napsal anonym v dopise, který přišel soudkyni Miroslavě Chalupové dva dny po nálezu mrtvé drůbeže pohozené na dvoře jejího domu v igelitovém sáčku.

Teď vám zkomplikuju život já

Žalobce se pro změnu po nálezu granátu v následném dopise dočetl, že „…zkomplikovali jste mi život, teď ho zkomplikuju já vám.“ To vše okořeněné četnými vulgaritami.

David Š. nebyl spokojený s tím, jak soudkyně rozhodovaly v jeho předešlých případech, týkaly se například úpravy styků se synem. Odsouzen byl už dříve za neplacení výživného, podmínku dostal i za nebezpečné vyhrožování. Státní zástupce, který našel pod autem granát, zase nařídil domovní prohlídku dotyčného, protože existovalo podezření, že chystá vraždy soudců.

David Š. čelil obžalobě z vyhrožování vůči úřední osobě, vydírání a nedovoleného ozbrojování. Jenže, jak se nakonec ukázalo, důkazy proti němu, pouze nepřímé, stály "na vodě".

„Bylo jednoznačně prokázáno, že se uvedené skutky staly. Nebylo ale prokázáno, že je spáchal obžalovaný,“ zdůvodnila osvobozující rozsudek soudkyně Lenka Jirsová.

Nevěrohodní svědci

Bývalému vojákovi nahrál i fakt, že proti němu vypovídající dvojici svědků označil soud za nevěrohodné. Jeden z nich měl policii sdělit, že David Š. sháněl adresy soudkyň a žalobce, což se neprokázalo. Navíc si vysloužil stíhání pro křivou výpověď.

Druhý nejprve vypovídal jako utajený svědek, později se přiznal, že lhal. „Oba jsou pro soud nevěrohodní,“ podtrhla soudkyně.

David Š., který strávil rok ve vazbě a dostal se na svobodu až na kauci ve výši 750 tisíc korun, se z vyhlášení rozsudku v soudní síni omluvil. Na obhájce vyčkal před soudní budovou. „Dejte mi pokoj, zkazili jsme mi život,“ odmítl jakýkoliv komentář. Státní zástupce si ponechal lhůtu k vyjádření, rozsudek tak není pravomocný.