„Nejdřív jsem nechápal, co se děje. Pak jsem zjistil, že pode mnou hoří postel,“ popsal Blesku své probuzení mladík (17) ze Starého Lískovce. Požár způsobil zkrat powerbanky, kterou si položil před spaním do postele.

Na nebezpečí upozornila sousedka bydlící nad jeho pokojem. Hustý černý kouř se jí dral přímo do okna. „Okamžitě jsme vyslali na místo dvě hlídky. Ty vyvedly z domu tři dospělé a dvě děti,“ uvedl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Na místo v tu dobu už přijížděli i hasiči. „Po pár minutách uhasili matraci v dětském pokoji. Následně zkontrolovali i byty v horních patrech. Podle vyšetřovatelů požár způsobila závada na powerbance. Její zbytky si vyšetřovatel odvezl na analýzu,“ sdělil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Mladík přišel nejen o postel, ale dočasně i pokoj. „Lehne si do obýváku na gauč. Horší bude nahradit zničené věci. Pokoj navíc budeme muset pořádně vyvětrat a vymalovat. Bude to náročné,“ přiznala Blesku matka (40) mladíka. Škoda je odhadována na zhruba 50 tisíc korun.

Co je powerbanka?

Jde o záložní zdroj elektrické energie, který se skládá z akumulátoru a stejnosměrného měniče. Slouží k nabíjení zejména mobilních telefonů a tabletů. Powerbanky na trhu se liší nejen podle ceny a výrobce, ale také podle kapacity. Ta ovlivňuje, kolikrát mohou přístroj nabít, než se samy vybijí.

Hasiči varují: Požárů od nabíječek může přibývat!

Podobných událostí může přibývat, domnívá se mluvčí pražských hasičů Martin Kavka (HZS). „Výrobci se snaží do co nejmenšího těla nabíjecího zařízení dostat co největší kapacitu. I při zdánlivě zanedbatelném pádu nebo nárazu se pak může uvnitř poškodit a následně se stát rizikovým,“ řekl Blesku.

„Powerbanky v rámci naší statistiky samostatně nesledujeme, evidujeme je jako elektro zařízení. Pokud se tedy zaměříme vyloženě na powerbanky, lze hovořit o jednotkách případů za rok. V případě akumulátorů se posouváme k desítkám až stovkám případů,“ dodává mluvčí generálního ředitelství HZS Nicole Zaoralová.

Nepřetěžujte síť

Požáry v domech a bytech nejčastěji vznikají nedbalostí. Rizikem, kterému se dá snadno předejít, je třeba přetěžování zásuvek, kdy je na jedné prodlužovačce připojeno více přístrojů. Základem je žádný dobíjecí adaptér nenechávat bez dozoru a v případě podezření na poškození jej raději vyměnit za nový.

I tady mohla za požár powerbanka

*listopad 2017 - požár ve Štěnovicích na Plzeňsku. Hasiči dostali požár pod kontrolu do deseti minut, přesto vyšetřovatel vyčíslil škodu na 750 tisíc korun.

*srpen 2017 - požár na plzeňském sídlišti Lochotín. Majitelce začala hořet powerbanka v posteli. Hasiči museli evakuovat z domu 40 lidí. Škoda byla vyčíslena na milion korun.

*listopad 2016 - zkrat powerbanky způsobil požár ve sportovní hale v liberecké Smržovce. Hasiči tehdy evakuovali 19 lidí. Škoda byla tehdy vyčíslena na 20 tisíc korun.