Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Itálie bere migranty jen z vlastních lodí. Macron se kvůli tomu tvrdě hádá se Salvinim

Autor: ČTK, AKu - 
13. června 2018
12:37

Loď italské pobřežní stráže Diciotti dnes brzy ráno vyložila 932 migrantů v sicilském přístavu Katánie, informoval deník La Repubblica. Podle agentury AP to dokládá změnu imigrační politiky, kterou razí nová italská vláda. Ta uzavírá přístavy lodím humanitárních organizací plujících pod vlajkou některé z evropských zemí, nebrání však příjezdu italských plavidel, která se podílejí na pátracích a záchranných akcích ve Středomoří. Itálie tedy stále přijímá žadatele o azyl, ale chce, aby tak činily i ostatní evropské země, napsala agentura AP.

Migranti, které do Katánie přivezla loď Diciotti, byli z moře zachráněni během sedmi pátracích akcí u libyjského pobřeží. Vedle zachráněných přepravila pobřežní stráž do přístavu i dva utonulé; čtyři těhotné ženy a jednoho nezletilého helikoptéry transportovaly do místních nemocnic už při prvním přistání na italském ostrově Lampedusa, napsal deník La Repubblica.

V neděli odmítly Itálie i Malta přijmout loď Aquarius, kterou provozuje francouzská neziskové organizace SOS Méditerranée spolu s Lékaři bez hranic (MSF) a která měla na palubě více než 600 uprchlíků. Aquarius pluje pod britskou vlajkou. Španělský premiér Pedro Sánchez nakonec v pondělí nabídl, že plavidlo může přistát ve východošpanělském přístavu Valencie. Část uprchlíků byla z lodi Aquarius přemístěna na dvě italská plavidla a všechny tři lodě společně míří do Valencie. Plavba by měla trvat čtyři dny.

Kauza vyvolala protichůdné reakce. Italský postup přivítali premiéři Slovenska a Maďarska Peter Pellegrini a Viktor Orbán či vůdkyně francouzské ultrapravice Marine Le Penová. Španělská ministryně spravedlnosti Dolores Delgadová naopak uvedla, že za to, že loď Aquarius odmítla přijmout, hrozí Itálii právní postih. Nejostřeji se na Řím obořil francouzský prezident Emmanuel Macron, podle něhož jde o nezodpovědnost a cynismus italských úřadů.

Itálie obvinila Francii z pokrytectví a italské ministerstvo vnitra si dnes povolalo francouzského velvyslance. Italský ministr vnitra a vicepremiér Matteo Salvini, který vede protiimigrační stranu Liga, Francii vzkázal, že do země nevpustila tisíce uprchlíků, kteří se tam pokusili dostat ze severu Itálie. Přičetl také Paříži odpovědnost za nestabilní situaci v Libyi. Francie vedla operaci NATO, jež vedla ke zhroucení režimu diktátora Muammara Kaddáfího.

Součinnost nevládních organizací při pátracích a záchranných pracích ve Středozemním moři už loni v létě přísně regulovalo ministerstvo vnitra předchozí italské vlády. Některé z těchto organizací poté přestaly ve Středozemním moři operovat. Salvini označil lodě neziskových organizací za taxíky pašeráků lidí, kteří působí v Libyi.

salto ( 14. června 2018 08:43 )

Že by Itálie měla svého Orbána?

sores ( 13. června 2018 13:01 )

Když to Makaronu vadí, ať si je vezme k sobě a stará se o ně,d.e.b.il! Vše ať jím platí ze svého a ne z peněz pracujících lidí.

iFender ( 13. června 2018 12:54 )

Bravo Italia!!!!!Macron,Merkel,Junkers,Michel a tu jejich bandu pozavirat.Zradci Evropy!!! Moje mineni!

Zobrazit celou diskusi