Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Začal boj o hlavní přístav jemenských povstalců. Smrt hrozí čtvrt milionu civilistů

Autor: ČTK, AKu - 
13. června 2018
11:30

Mezinárodní koalice pod velením Saúdské Arábie zahájila ve středu spolu s vojáky jemenské vlády uznávané Západem útok na jemenské přístavní město Hudajdá, které ovládají povstalci. Agentury AP a Reuters se shodují, že zřejmě půjde o jednu z nejdůležitějších bitev za uplynulé tři roky konfliktu. Podle OSN je ohroženo na životě až 250 000 lidí. Přístav se nachází asi 150 kilometrů na jihozápad od hlavního města Saná, které rovněž ovládají povstalci.

Šíitští povstalci podporovaní Íránem, známí jako Húsíové, spolu se svými spojenci kontrolují přístav Hudajdá několik let. Jde o klíčové přístavního město, přes které do Jemenu proudí humanitární pomoc. Boje v Hudajdá by rovněž mohly být pro mezinárodní koalici první velkou městskou bitvou, která by ohrozila nejen životy bojovníků, ale také civilistů.

Do Hudajdá před úsvitem mířilo několik vojenských konvojů a v dálce byla slyšet střelba. Podle Reuters začala koalice bombardovat opevnění přístavu.

Saúdskoarabský zpravodajský televizní kanál informoval, že boje začaly. Povstalci poté prostřednictvím svého televizního kanálu Al-Masíra zahájení ofenzivy potvrdili s tím, že dvě jejich rakety zasáhly loď koalice. „Na palubě byli vojáci, kteří byli připraveni vylodit se v Hudajdá,“ uvedli povstalci.

Jemenská exilová vláda vyčerpala veškeré možnosti, jak z Hudajdá bez použití hrubé síly vyhnat povstalce, stojí naopak ve vládním prohlášení.

V uplynulých dnech se k Hudajdá blížili spojenci jemenské vlády pod velením Spojených arabských emirátů.

Podle sdělení ministerstva zahraničí SAE dnes Húsíům vypršelo ultimátum, podle kterého měli město opustit.

OSN a humanitární organizace z Hudajdá kvůli očekávanému útoku stáhly své zahraniční zaměstnance. Ve městě a v okolních oblastech žije asi 600 000 lidí, a ofenziva by podle OSN „až 250 000 z nich mohla připravit o všechno, možná i o život“.

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) a OSN vyzvaly k ochraně civilistů. „Strany v konfliktu podle mezinárodního humanitárního práva musí dělat vše pro to, aby ochránily civilisty a zajistily jim přístup k pomoci, kterou potřebují k přežití,“ uvedla humanitární koordinátorka OSN pro Jemen Lise Grandeová. Mluvčí MVČK Marie-Claire Feghaliová mezitím uvedla, že boje o Hudajdá „pravděpodobně zhorší beztak již katastrofální humanitární situaci v Jemenu“.

Foto: 

Před válkou přes Hudajdá do Jemenu proudilo více než 70 procent dovážených potravin a paliva, nyní je přístav důležitý, zejména protože přes něj se do země dostávají léky, potraviny a humanitární pomoc, kterou podle BBC potřebuje více než sedm milionů Jemenců. Koalice viní povstalce, že přes přístav do Jemenu pašují íránské zbraně. Povstalci obvinění odmítají.

Jemen od roku 2014 sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Té od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka si podle agentury AP za uplynulé tři roky už vyžádala více než 10.000 lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domov.

Kmenoví válečníci podporující vládu pózují nedaleko města Hudajdá (1.6.2018). OSN se obává, že útok Saudy vedené koalice na tento hlavní povstalecký přístav ještě prohloubí už tak katastrofální humanitární situaci v zemi. Kmenoví válečníci podporující vládu pózují nedaleko města Hudajdá (1.6.2018). OSN se obává, že útok Saudy vedené koalice na tento hlavní povstalecký přístav ještě prohloubí už tak katastrofální humanitární situaci v zemi. | Reuters

Zobrazit celou diskusi