Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prahu zaplavily sochy: Kde narazíte na modrou múzu, »lajk« nebo kapsuly?

/
  • V centru vyrostly sochy. Může za to festival Sculpture Line
    13. června 2018 ● 22:57

    V Praze během posledních několika dní vyrostly sochy jako houby po dešti. Důvodem je festival Sculpture line, který představuje tvorbu současných sochařů. Pojďte se s námi podívat, jaké instalace potkáte v centru metropole.

  • 1.

    VZPOMÍNKA NA TOUHU

    Letošní Sculpture Line umístilo do centra hned několik velkých instalací. Například v ulici Na Příkopě mezi dvěma stromy vyrostla kovová geometická socha, která působí, jakoby tu stála už dlouhé roky. Rezavá ocelová konstrukce nese název Vzpomínka na touhu, což vzbuzuje spoustu myšlenek, po čem asi hamburský rodák Jörg Plickat při tvorbě toužil, když ji ztvárnil v podobě části kruhu a trojúhelníku. 

    Kde? Na Příkopě 15, Praha 1

    Sculpture Line
    Autor: Eva Fornálová

  • 2.

    VALSE

    Další zrezavělé sochy můžete vidět i na náměstí Republiky. Stejně tak jako předešlý útvar, i tento vznikl pod rukama Plickata. Valse, jak sousoší nazval je také niterným ztvárněním, tentokrát mezi hudbou a sochou. „Prázdnota je v hudbě ticho mezi tóny, v soše prázdné místo mezi tvary. Právě tato prázdnota vytváří rytmus v tvarech stejně tak, jako v hudbě,“ vysvětluje svůj záměr autor monstrózního útvaru.

    Kde? náměstí Republiky

    Sculpture Line
    Autor: Eva Fornálová

  • 3.

    KAPSULE

    Milovníci 3D tiskáren se určitě nadchnou nad tvorbou Tomáše Medka, jehož kapsule stojí Na Poříčí před Černou Labutí. Tato bronzová socha je přitom jen částí umělcova většího projektu, který prozatím nese pracovní název Plody. A tak vás ani nepřekvapí, že jeho ústředním tématem současné tvorby jsou organické struktury.

    Kde? Na Poříčí 25

    Sculpture Line
    Autor: Sculpture Line

  • 4.

    MUSE OF INDUSTRY I-II

    Zdá se, že vám doporučujeme k vidění samé abstraní útvary. Ale nebojte. Mezi instalacemi objevíte i sochy postav. Krásné nahotinky v nadživotní velikosti si můžete prohlédnout před obchodním domem Kotva. Modrá a žlutá obryně jsou tvorbou Estónky Ingy Aru, která vystavuje po celém světě. Zrozena z materiálu průmyslového věku ztvárňuje krásu posledního tisíciletí. 

    Kde? náměstí Republiky 8

    Sculpture Line
    Autor: Eva Fornálová

  • 5.

    LAJK

    Při procházení po jednotlivých místech se zdá socha s názvem Like nejoblíbenější. Obří dlaň kostry svírá prsty tak, že ukazuje palec vzhůru. A tak není divu, že v době Facebooku plné lajků se zdá turistům tohle místo tak fotogenické. Skelet ruky vytvořil Kryštof Hošek, se tím snaží poukázat na pomíjivou dobu, kdy lidem záleží zejména na ohlasu v podobě lajků, než na reálném životě.

    Kde? Jungmannovo náměstí

    Sculpture Line
    Autor: Eva Fornálová

  • 6.

    HRÁČI

    Přestože to není samotné centrum Prahy, rozhodně vám doporučujeme vydat na na hradby Prahy 2. A to ne na Vyšehrad, ale na Horskou 4, kde budete mít krásný výhled na Prahu za přítomnosti Hráčů - obnažených mužských soch. Michael Gabriel s těmito sochami slavil úspěch už v Brně i v Berlíně. Teď se jimi můžete kochat i v Praze.

    Kde? Horská 4

    Sculpture Line
    Autor: Eva Fornálová

  • 7.

    Vypravte se z centra

    Sculpture Line letos po Praze umístilo sochy a sousoší na osmnácti místech. Z centra se tak můžete vypravit až na okraj Prahy, třeba na Prosek. My jsme vybrali jen pár z nich, které patří mezi naše nejoblíbenější. Zbylá místa objevíte na oficiálních stránkách www.sculptureline.czSochy si můžete prohlédnout až do konce září. Poté zase z ulic metropole zmizí. 
    Video
    Video se připravuje ...

    Prahu zaplavily sochy. Festival Sculpture Line představuje instalace současných špiček ve svém oboru Eva Fornálová

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy