Do Prahy přijel již počtvrté výběr hráčů z Evropy a Nového Zélandu. Jádro týmu funguje již od roku 2011 a jezdí na exhibiční zápasy po celém světě. V mužstvu jsou i bývalí reprezentanti ze slavných „All Blacks“. Tak se přezdívá úspěšnému národnímu ragbyovému týmu z Nového Zélandu.

Český „nároďák“ doposud novozélandský „Béčkový“ kádr neporazil, což svědčí o vysoké kvalitě hostů. „Letos jsme změnili tréninkové metody, tak by to mělo být lepší,“ říká kapitán českého mužstva Vojtěch Havel. Od protivníků sklízí čeští ragbisté pochvaly: „Český tým má vždycky dobrou kondičku. Párkrát jsem hrál proti kapitánovi. Vždycky je těžké si ho pohlídat. Je to hvězdný hráč a určitě si na něj budeme dávat pozor,“ říká hráč Mitch Mcgahan.

Ambasadoři tráví v České republice týden, kdy se procházejí po památkách a setkávají se s fanoušky na veřejných akcích. „Mám Prahu moc rád. Jsou tu milí lidé, pořadatelé se o nás skvěle starají. A Praha je moc krásné město,“ rozplývá se Novozélanďan Robbie Samson.

Bojový tanec Haka

Již od roku 1905 neodmyslitelně patří k novozélandské reprezentaci tanec Haka. Své kořeny má v domorodé kultuře Maorů, která na ostrově žila ještě před kolonizací Britů. Bojovníci tanec praktikovali před bitvou a zpívá se v něm o smrti a životě. Ragbisté během tance zpívají, křičí, bijí se do hrudi a stehen, vyplazují jazyky a vrhají děsivé grimasy na své protivníky.

Video
Video se připravuje ...

Ambasadoři předvádějí na Staroměstském náměstí Haku Jiří Marek

„Myslím si, že Haka funguje oboustranně. Hodně to pomáhá týmu, který ji dělá. Dostává se tak do hry, motivuje se a napumpuje adrenalinem. Doufám, že to stejné dělá i dalším týmům,“ říká Robbie Samson. Zápas proti Novému Zélandu si k 60. narozeninám nadělil ragbyový klub RC Tatra Smíchov. Od 16:00 16.6. na Praze 5 se uskuteční mezinárodní přátelský souboj.

 

Fotogalerie
8 fotografií