Radnice Prahy 1 loni vykázala příjmy 932,2 milionu korun a výdaje 917,3 milionu. Původně plánovala utratit za investice 395,3 milionu, v upravené verzi rozpočtu se částka ještě zvedla na 521,9 milionu. Z této sumy se utratilo 258 milionů, tedy 47,5 procenta. Celkem radnice utratila 70,5 procenta z celkových plánovaných financí na investice a běžné provozní výdaje.

I letos radnice počítá s deficitem

Letos má Praha 1 schválený rozpočet, který počítá s výdaji přes 1 miliardu a s příjmy okolo 825 milionů korun. Schodek dorovná z investic, které letos nestihla. Zastupitelé v úterý také schválili navýšení letošních výdajů v rozpočtu o dalších 39 milionů. Půjdou například na financování provozu Nemocnice Na Františku nebo na opravu mateřské školy v Hellichově ulici.

Podle závěrečného účtu hlavního města v loňském roce radnice 57 městských částí čerpaly výdaje na investice v průměru ze zhruba 41 procent. Samotný magistrát pak investoval 54 procent vyčleněných peněz. Kvůli nízké míře investic čelí vedení Prahy i řady městských částí kritice.