Jak vybrat rodinný stan? 10 rad, kterými stojí za to se řídit

Když léto, tak pod stanem?
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
12. června  2018 
 06:00

Nebojte se léta pod stanem a to ani s malými dětmi. Když si na to pořídíte pořádné vybavení, užijete si to dokonce i tehdy, kdyby snad celé dny pršelo. Základem je pořádný prostorný stan. Zapomeňte na rodinné stany, které pamatujete z dětství, dneska je to jiná písnička. 

Když máte malé děti, je fajn odpočinout si někde, kde je třeba někdo pohlídá a zabaví za vás, zatímco vy si užijete trochy toho pohodlí až luxusu. Ale u nás doma k létu vždycky patří také alespoň pár dnů pod stanem, včetně toho, že si sami vaříme, nemluvě o tom, že stan se nejdříve musí postavit a pak zase sbalit. 

Roky jsme během prázdnin někam jezdili s malým stanem, do kterého se pohodlně vejdou dva dospělí a v případě potřeby i dvě malé děti, takže když nám starší várka potomků povyrostla, vozili jsme stany dva. 

Malý stan bereme dodneška, když jdeme na pěší puťák nebo někde spíme jednu noc. Ale před pár lety jsme pořídili také stan rodinný a to je jiná jízda - staví se sice delší dobu a napoprvé nám to dalo docela zabrat, ale od té doby už jen samá pozitiva. Dvě samostatná ložnice jsou fajn, stejně jako předsíňka a fakt, že se v něm dá postavit. Stál kolem sedmi tisíc a investice se podle mě vyplatí, už když občas někam vyjedete byť jen na prodloužený víkend. V kempu za něj sice většinou zaplatíte více než za malý, ale rozdíly nejsou zásadní. 

Vybrat si je svým způsobem těžké - k mání je několik stovek modelů od desítek výrobců. Liší se velikostí, tvarem, barvou, hmotností, materiály, určením a samozřejmě i cenou.

Vít Hruška
Vít Hruška
Autor: 4camping
„Zásadní ale je, že se u všech rodinných stanů počítá s tím, že v něm bude přespávat větší počet osob a že budou kromě sebe ukládat do stanu i množství vybavení, počínaje batohy a oblečením u rodinných turistických stanů a konče třeba lednicí, kuchyní a sedací soupravou u rodinných kempinkových stanů,“ říká Vít Hruška, outdoorový specialista z Výstavy stanů a vybavení do přírody, která běží až do poloviny srpna v pražských Letńanech. Mimochodem, stany tam mají postavené a můžete si je tam přímo vyzkoušet a samozřejmě koupit, stejně jako na www.4camping.cz. 

Před koupí stanu proto vždy doporučuje položit si následující otázky: Kolik lidí bude stan obývat? Budete spát v jedné nebo ve více ložnicích? Na jaké aktivity budete stan používat? Jak ho budete přepravovat? Kolik chcete do koupě investovat?

A tady máte desatero pro výběr stanu

1. Hmotnost a sbalené rozměry: Hrají při výběru stanu zásadní roli, pokud řešíte způsob dopravy jiný než autem. Pokud jezdíte autem, je to vlastně jedno. 

2. Prostor: Nevybírejte stan podle reklamního letáčku a rozhodně si ho vyzkoušejte – ideálně v celé rodinné sestavě, abyste se do něj pak pohodlně vešli.

3. Tropiko: Doporučujeme vybírat světlé barvy tropika, aby bylo možné ve stanu číst za dne bez nutnosti svítit si čelovkou. V tmavém stanu je brzy šero a při čtení a hraní karet je třeba používat baterku. Ložnice naopak mají být spíše tmavé, aby vás ráno nebudilo světlo.

4. Konstrukce: Je dobré vědět, že se na stan můžete spolehnout i za nepříznivého počasí. Ocelové tyče jsou těžká a odolná jistota. Duralová konstrukce je lehká, pružná, vhodná do extrémních podmínek. Laminátové i ocelové pruty se hodí pro stany do méně náročných podmínek, kde budou stát delší čas na jednom místě.

Zapojte děti do výběru a pak i stavění stanu, časem to zvládnou samy
Zapojte děti do výběru a pak i stavění stanu, časem to zvládnou samy
Autor: istock.cz
V případě často přepravovaného stanu doporučujeme spíše volbu duralu. Durawrap je laminát doplněný o ochrannou fólii, bránící rozštěpení prutu při lomu. Platí také, že čím více tyčí a jejich křížení, tím je stan stabilnější a odolnější, ale zase těžší a hůře se staví. Moderní jsou dnes stany s nafukovací konstrukcí, které poskytují velký prostor, snadno se staví, ale zabírají více místa v kufru a také něco váží.

5. Větrání: Na tropiku každého stanu se kondenzuje voda, dbejte tedy na kvalitní větrací otvory v co největší výšce stanu. Pokud jsou navíc vybaveny uzavíracím mechanismem přístupným za deště z vnitřku stanu, je to v případě nepřízně počasí příjemný bonus.

6. Kotvicí šňůry: Dnes už se vyrábějí v reflexních barvách a s povrchem odrážejícím světlo baterky. Budete sice méně nenápadní, ale nikdo o vás v noci nezakopne a nevyleká vás. 

7. Vstupní předsíň: Oceníte ji zejména v dešti, kdy potřebujete udělat něco venku například vařit nebo jíst, a při každém otevření tropika by vám napršelo do vnitřního stanu nebo dokonce do spacáku. Vždy si ale prověřte dostatečné přetažení předsíňky nad samotný vnitřní stan.

8. Podlážka: Materiály používané na podlážky zabraňují pronikání spodní vlhkosti do stanu a zároveň i pronikání vlhkosti padající z nebe. Šikmo cákající voda může proniknout pod tropiko, a pokud není dostatečně zvednutá podlážka, dochází k navlhnutí vnitřního stanu.

9. Organizér vnitřního prostoru: Před koupí stanu promyslete, co kam budete chtít dát a vyzkoušejte si organizér, aby odpovídal vašim požadavkům a vše bylo dostatečně bytelné.

10. Bavlněný stan? V bavlněném stanu je lepší klima, než ve stanu z umělých materiálů. Bohužel je celkově těžší a náročnější na péči. Pokud nebudete jezdit do tropů, nutně ho nepotřebujete. Cena s ev jeho případě šplhá do desítek tisíc kdežto běžný rodinný stan pořídíte do deseti tisíc. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku