Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zubaři váš strach ucítí ve vzduchu a potom víc chybují, odhalila studie

Autor: Mii - 
17. června 2018
05:02

Strach ze zubaře patří mezi nejčastější emoce spojené s návštěvou lékaře, které většina lidí prožívá. Bojíme se toho, i když víme, že vše s největší pravděpodobností dopadne v pořádku. Z nové studie výzkumníků z Mezinárodní vysoké školy pro pokročilá studia v italském Terstu vyplývá, že tento strach nás může stát hodně. Zubaři podle ní cítí, když se člověk bojí, a pak více chybují.

Podle výzkumnice Valentiny Parmové studie přináší první vědecké důkazy, že chemické signály skryté v našem tělesném pachu mohou ovlivnit chování okolních lidí. Děje se to hlavně při prožívání intenzivních negativních emocí, jako je znechucenost, strach a úzkost. Pach je přitom tak slabý, že ho sami necítíme.

Tým italských výzkumníků princip zkoumal na skupině studentů stomatologie, jelikož zubaři se s lidmi ovlivněnými strachem a úzkostí setkávají na denní bázi. Všichni museli odevzdat dvě trička - jedno, které měli na sobě během náročné a stresující zkoušky ve škole, a druhé, které měli na sobě během obyčejné přednášky.

Výzkumníci pak všechna trička nastříkali chemikálií, která maskovala tělesný odér, tudíž nešlo podle pachu určit, které tričko bylo nošeno během stresující situace a které ne. Všechny svršky následně oblékli na plastové manekýny, na kterých jiná skupina studentů stomatologie provedla zubní zákrok.

Výsledkem bylo, že studenti, kteří opravovali zuby manekýnám oblečeným v tričkách ze stresující situace, výrazně více chybovali než studenti, kteří dělali zákrok na manekýnách s druhými tričky. Mezi chyby patřilo poškození zubů.

Parmová si myslí, že pach úzkosti dokáže nevědomě vyvolat úzkost i u lidí, kteří jsou odéru vystaveni. „Je to nesmírně fascinující. Studie nám pomohla pochopit, jak můžeme komunikovat bez jazyka,“ řekla serveru New Scientist Pamela Daltonová z centra Monell Chemical Senses ve Philadelphii.

Člověk s tím nic neudělá

Stejný fenomén bude zřejmě platit i v dalších situacích, nejen u zubařů. Ostatní doktoři také budou schopni cítit pacientův strach. Je možné, že když se během zkoušky ve škole posadíte vedle vystresovaného člověka, zhorší se vám výsledek testu. Stejně tak sezení vedle nervního člověka v práci produktivitě nepomůže. Příkladů by bylo možné vyjmenovat mnoho.

Parmová však výzkumem nezjistila, jestli zubaři s dlouholetou praxí jsou tělesnými pachy ovlivňováni tolik jako studenti. To chce podrobit dalšímu zkoumání.

Co se týče pacientů, ti mají minimální šanci, jak ovlivnit své tělesné pachy, říká výzkumnice. „Nemyslím si, že budeme schopni vytvořit nějaký deodorant proti úzkosti. Minimálně ne do té doby, než zjistíme, jaká molekula ho způsobuje,“ říká Parmová. Jako lepší způsob vidí informovat zubaře o tomto efektu, aby si vědomě dávali větší pozor.

Kukes ( 17. června 2018 10:01 )

tak tam nechoď, nebo se nauč čistit zuby

snehulak ( 17. června 2018 08:14 )

Kde už ten bulvár má ty přiblblé články taky brát? Když to nejde z USA, tak aspoň porovnávají s námi Italy. (podotýkám nejsem zubař)

Frantisek Novak ( 17. června 2018 06:44 )

Oni zubaři nemaj strach ...to oni spíš přemýšlí o kolik vás pumpnou peněz....

Zobrazit celou diskusi