Adéla, kam se jen podíváš. Horní skleník Botanické zahrady Univerzity Karlovy se proměnil v říši masožravek, kde je k vidění více než 150 druhů rostlin ze všech koutů světa. Hrůznou prohlídku s rostlinami, které si právě pochutnávají na všemožných živočiších, ale nečekejte. Jakmile vstoupíte do prostor, rozprostře se před vámi svět krásných barevných květin, u kterých by vás ani nenapadlo, že „jedí maso“. 

Masožravé rostliny jsou sice typické zejména lovem hmyzu, obejdou se ale i bez něj. „V přírodě masožravky chytají hmyz jako doplněk stravy. Díky tomu mohou žít na chudších půdách, kde jim nepřekážejí ostatní rostliny. Není tedy třeba doma pobíhat s plácačkou, chytat mouchy a krmit je,“ říkal s úsměvem botanik Michal Rubeš.

Ukousne mi prst?

„Mám strach,“ tahal chlapeček maminku za sukni, když se blížili ke skleníku. Při pozorování jednotlivých barevných květů se opravdu nemusíte bát, že byste přišli o prsty. „Žádné masožravky nejsou pro člověka nebezpečné. Pokud se polijete trávicí tekutinou láčkovky, nic se vám nestane. Stačí se jen opláchnout vodou. Ve velké láčce by se useknutý prst trávil několik dní,“ vysvětloval Rubeš, že jsou obavy některých neznalých návštěvníků iracionální.

Video
Video se připravuje ...

Masožravka vám neublíží! O tom se přesvědčíte v Botanické zahradě UK. Eva Fornálová

Žere i lidi

Český snímek Adéla ještě nevečeřela nahnal hrůzu nejednomu z nás. Představa, že by nás celé pohltila naráz masožravá rostlina, je nereálná. Ovšem botanici nevyvrací, že by si na nás taková kytka dobře pochutnala. „Některé velké masožravky by dokázaly sníst i člověka, ale bylo by jej třeba nejdříve rozporcovat na malé kousky a po částech vložit do mnoha pastí. Největší pralesní láčkovky jsou schopné ulovit a strávit třeba i malou myš, ale člověk se jich bát nemusí,“ prozradil botanik Michal Rubeš.

Zbavte se octomilek i masařek

Při prohlídce naopak zjistíte, jak je užitečné mít takovou masožravou kytku doma. Skvěle totiž nahradí mucholapku pověšenou na lustru, která ke všemu hyzdí interiér. 

Na masařky domů je dobrý jižní poddruh špirlice purpurové. Na malé vinné mušky je třeba si pořídit křížence mexické tučnice, které se na ně specializují. Obě se dobře pěstují doma na okenním parapetu ve velké podmisce s vodou,“ doporučoval botanik. A právě tyto užitečné kytky je možné si nejen prohlédnout, ale také si je koupit a zkonzultovat s odborníky, jak se o ně nejlépe doma postarat.

Ke koupi jsou tu prakticky všechny druhy běžně pěstovatelných masožravek jako rosnatky, tučnice, bublinatky, špirlice i láčkovky. Jejich ceny se pohybují od 60 Kč do 500 Kč. Ovšem i sběratel a zkušený pěstitel si přijde na své a za vzácnou láčkovku nebo bublinatku může utratit i hodně přes 1000 Kč. Výstava zde potrvá až do 17. června. Vstupné činí 40 korun, snížené polovinu.

Malá ochutnávka z výstavy:

Fotogalerie
22 fotografií