O jehlu se píchl muž dnes ráno v ulici Hrnčířská, když si půjčoval sdílené kolo. „Nepříjemný nález nahlásil strážníkům, kteří okamžitě vyrazili na místo. Hlídka zjistila, že ze sedátka kola skutečně trčí injekční jehla, kterou tam pravděpodobně někdo nastražil. Muž strážníkům popsal, že si hrot zapíchl do ukazováčku ve chvíli, kdy se o sedadlo opřel,“ popsala situaci mluvčí brněnských strážníků Tereza Kadrnožková.

Strážníci muži zraněný prst ošetřili dezinfekcí, překryli obvazem a doporučili mu, aby se nechal vyšetřit v nemocnici. „Hlídka zjistila, že místo zabírají kamery a podařilo se jí získat kontakt na jejich správce. Strážníci případ předali republikovým policistům pro podezření ze spáchání trestného činu,“ dodala Kadrnožková.

Konkurenční boj to nebude

I když se o růžové Rekolo zranil Brňan středního věku, sdílené bicykly používají v drtivé většině studenti univerzit.  Mezi uživateli převažuje názor, že jehlu nastražil do sedla osamělý šílenec. „Nemyslím si, že by byl někdo z cyklokomunity schopen takovéto prasárny v rámci konkurenčního boje,“ shrnul propagátor brněnské městské cyklistiky Jan Šmikmátor (38).


Samotná firma Rekola nicméně vyzvala uživatele, aby byli mimořádně opatrní. „Dbejte, prosíme, zvýšené opatrnosti! Hlavně při nasedání na kolo je vždy řádně prohlédněte,“ varovali dispečeři.

Jestliže policisté pachatele vypátrají a zraněný muž onemocnění kvůli píchnutí o jehlu infekční nemocí, bude to posuzováno jako trestný čin šíření nakažlivé lidské nemoci. V takovém případě pachateli hrozí až 3 roky vězení.


Inkubační doba je 150 dní

Počet nalezených injekčních jehel v Brně rok od roku stoupá. Vloni jich strážníci našli 2 557, letos k 10. červnu jich sesbírali už 1 650. „Na konci dubna jsme jich měli sesbíráno stejně, jako za celé první pololetí roku 2017,“ řekla  strážnice Tereza Kadrnožková.

Použitá jehla může člověka nakazit žloutenkou, nebo virem HIV. „U žloutenky typu C, která hrozí nejvíce, je inkubační doba až 150 dnů,“ uvedla uvedla Petra Eclerová z Epidemiologického oddělení Krajské hygienické stanice v Brně.

VIDEO: Brněnští strážníci sběru injekčních jehel věnují velkou pozornost. Bohužel jednu našli už i na dětském hřišti.

Video
Video se připravuje ...

Brněnští strážníci čistili rizikové lokality města od použitých injekčních stříkaček a jehel narkomanů. Městská policie Brno