Stránský začal okamžitě jednat. Jako zkušený lodník věděl, že musí jednat hned, protože není času nazbyt a v sázce jsou životy k smrti vyčerpaných keškařů. „Byl jsem zrovna u kapitána v kormidelně. Vzal jsem kruh, co jsem měl po ruce, a hodil jsem ho tomu, co k nám byl nejblíže,“ řekl Stránský listu Právo.

Video
Video se připravuje ...

Policisté pátrají po pohřešovaném hledači kešek. David Malík

Dívka však byla od nás daleko, tam bych nedohodil, tak jsem prostě pro ni s dalším kruhem skočil.  Trvalo mi dlouho, než jsem k ní doplaval, protože proud byl hodně silný, táhlo nás to k jezu. Oba byli úplně vysílení, ten pán se zvládl pouze držet toho kruhu, pomoct do něj jsem mu musel až já,“ pokračuje.

I zkušenému Stránskému ale při záchraně postupně došly síly. „Pak už jsme jen čekali, až pro nás někdo přijede. Už jsem neměl sílu s nimi doplavat k břehu,“ dodává muž, který má za sebou jako bývalý námořník a člen armády záchranářské kurzy přežití. Ty se mu v osudný den více než hodily.

Pomoct se mu snažil kromě Součkové i jeho kamarád a kapitán loď Andente Milan Hedvig. Hrozilo však, že silný vítr a proud přimáčknou loď na pilíř, a tedy i trojici na vodě. Sama Součková vyzdvihla statečnost Stránského, který skočil do vody jako první.

Byl to jen instinkt, neměl jsem čas nad tím přemýšlet,“ uzavřel. Stránský novinám řekl, že v minulosti již z vody zachránil několik lidí. „Spíš šlo ale o lidi, kteří přebrali alkohol a spadli do ní, nebo jsem vytáhl jednoho motorkáře. Nikdy to nebylo tak dramatické,“ uzavřel.

Keškaři skončili v řece poté, co je z tunelu u Motolského potoka vyplavila voda po silné bouřce. Jejich partneři takové štěstí neměli. Přítelkyně zachráněného muže byla nalezena mrtvá. Přítel ženy je stále pohřešovaný a šance, že by byl naživu, je mizivá.

Fotogalerie
54 fotografií