Charles Sacilotto a Marie Granmarová zvolili důmyslnou strategii pro úsporu energie. Své obydlí zabalili do obálky ze skla, která funguje jako skleník. Přirozená solární energie dodává domu teplo a vytváří uvnitř příjemnou atmosféru bez ohledu na venkovní teploty.

Manželé nejprve zakoupili dům a kolem něj postavili skleník. Velikostí je téměř dvojnásobný. Tvoří ho 4 milimetry tlustá vrstva bezpečnostního skla. Navržen je tak, aby vydržel vrtochy počasí.

Pár tak mohl původní střechu domu proměnit na terasu, kde se mohou opalovat, číst a hrát si se svými syny. Navíc zde mají také ovocnou a zeleninovou zahradu, stromy a malé rybníky se zlatými rybkami.

Přes výhody skleníku není dům zcela soběstačný. "Není to dům, kde se po celý rok dostanete dokonalé klimatizaci," přiznává Granmar. Rodina používá vnitřní ohřívače k zahřátí domu během nejchladnějších měsíců. Přesto se jí řešení vyplatilo.

Ačkoli je dům neobvyklý, není to první stavba svého druhu. Sacilotto byl inspirován svým přítelem architektem Bengtem Warnem, který začal v roce 1974 projektovat podobný Naturhus.

Fotogalerie
8 fotografií