Po zvířecí svobodě, chceme tofu v hospodě,“ křičel dav s transparenty s malůvkami a hesly, kterými jasně dávali do okolí vědět, co je jejich cílem. Na kartonech bylo možné spatřit nápisy „Zvířata jsou kámoši, ne jídlo“, „Masopust celý rok“  i malůvky postavičky Lisy Simpsonové, která byla v animovaném seriálu proslulou odpůrkyní masa a bojovnicí za práva druhých.

Na akci dorazili nejen pražští aktivisté. „Přijeli jsme sem z jihu Moravy, abychom podpořili průvod za dobrou věc, a to je otevření očí lidem... Není rozdíl mezi tím, zdali jedí psa, kočku, nebo krávu. Všichni cítí bolest, jako my,“ prozradila účastnice průvodu Sylva. Několik stovek lidí s úsměvy na tvářích spojovala jediná myšlenka pomoci zvířatům, ať už ve velkochovech, cirkusech, nebo laboratořích.

Jiná trasa

Celý průvod Veggie Parade odstartoval od sochy svatého Václava na Václavském náměstí. Odtud se aktivisté nevydali vstříc Stromovce jako každoročně. Důvodem byla rekonstrukce Tiskárny na vzduchu, kde obvykle pokračovala Veggie Parade party. A tak se letos vegani vydali směrem z kopce na Můstek, Jungmannovu ulicí k Vodičkově a přes Karlovo náměstí k Palackému, odkud průvod zamířil na Smíchov, kde následovala hlavní část oslav veganství.

Video
Video se připravuje ...

Veganský průvod Veggie Parade křičel v ulicích Prahy za práva zvířat Eva Fornálová

Odpolední a podvečerní party pokračovala v Eternii na Smíchově. Tam si přišli na své nejen letití odpůrci masa, ale i naprostí nováčci, kteří se chtěli o alternativním přístupu k životu dozvědět více. Kromě nespočtu stánků s veganskými náhražkami jídla, které by člověk nerozeznal od těch klasických, nechyběly přednášky, ani sportovní exhibice, na kterých vegani dokázali, že jim svaly rozhodně nechybí. 

Konec průvodu?

Letošní akce Veggie parade je poslední,“ prozradila Tereza Vandrovcová, aktivistka z Otevři oči při desátém ročníku akce. To ale neznamená, že se s ukřičenými vegany v ulicích Prahy už nikdy nesetkáte. „Od příštího roku budeme v Praze pořádat místní verzi pochodu za práva zvířat Animal Rights March, který se koná v jednom dni v desítkách světových měst a účastní se ho čím dál více lidí,“ vysvětluje Vandrovcová.

Podívejte se, jak průvod vypadal:

Fotogalerie
32 fotografií