Tramvaje a metro byly dopoledne zaplaveny růžovou. A to ne jen tak náhodou. Všechny tyto růžové krásky mířily na Staroměstské náměstí, odkud každoročně vychází legendární průvod Avon pochod. Právě letošní osmnáctý ročník přilákal do průvodu tisíce Češek, ale i pár desítek turistů. „Byli jsme tady na náměstí kvůli Orloji, a tak jsme se zajímali, o jakou akci se jedná. Proto jsme si také koupili trička,“ svěřila turistka Kim (46).

Jiní ale dobře věděli kdy a kde se akce chystá. „Přišly jsme s předstihem, abychom ukořistily balónky na pozdější vypouštění. Rakovinu prsu jsme neprodělala žádná, ale pár z nás ji má v rodině,“ svěřila Marie (55), která přišla v doprovodu kamarádek.

Trička od Kláry

Letošní trička nesla název Klára. Nejedná se o jméno konkrétní ženy, která by se potýkala s rakovinou prsu, ale o jméno slavné návrhářky Kláry Nademlýnské, která vytvořila jeho design. A to i pro malé děti v tyrkysové barvě s myšákem. „Chtěla jsem pro kluky a holky udělat něco nového, nevšedního a veselého. A věřím, že s myškou se mi to povedlo. Nejdůležitější ale je, že ta trička pomáhají, a proto jsem se také do projektu zapojila,” vysvětlovala módní návrhářka Klára Nademlýnská svůj popud podpory pochodu. Výtěžek poputuje na konto iniciativy Avon za zdravá prsa, která finačně podporuje projekty spojené s prevencí a bojem s rakovinou prsu.

Video
Video se připravuje ...

Prahou prošel růžový průvod. Eva Fornálová

Muži v průvodu

Přestože město zaplavila růžová barva, v davu se objevovala kromě tyrkysové i šedivá. Tuhle barvu si oblékli muži, kterých bylo znatelně menší množství. „Na akci mě ukecala přítelkyně. Jinak bych se sám neodvážil,“ smál se Tomáš (24), který se akce zúčastnil s přítelkyní a dalšími kamarády.

Organizátoři se snaží odlišnou barvou triček cílit na obě pohlaví a upozornit tím na to, že se nejedná jen o nemoc postihující ženy. „Mimo to je důležité myslet na to, že každá  nemoc  zásadně  ovlivní celou rodinu. Nemocná žena potřebuje pomoc svých  blízkých, ekonomickou, emocionální, vlastně veškerou.  Tato nemoc je dále velkým  útokem na  ženskou  identitu. Možná  ztráta  typicky ženských  atributů, jako jsou vlasy nebo dokonce zásah na prsou, může ženu zásadně ovlivnit. Stabilní partnerství a zejména podpora muže jsou pro překonání  nemoci důležité,“ vysvětlovala mluvčí pochodu Irena Fričová.

Vstříc Štvanici

Jakmile odbila dvanáctá hodina, bubeníci prvními údery odstartovali velký průvod. V jeho čele stanula například zpěvačka Dara Rolins nebo komička Iva Pazderková, které se během celé cesty usmívaly od ucha k uchu. Rozjařený dav se vydal od Staroměstského náměstí přes Pařížskou ulici na Čechův most, a přes nábřeží Edvarda Beneše k nábřeží Kapitána Jaroše, a pak přes Hlávkův most na ostrov Štvanici. Po tříkilometrové trase čekal na účastníky v cíli celodenní program s koncerty. Vstupenkou bylo právě ono tričko od Kláry.

Myšlenka Avon pochodu

Celý nápad se zrodil před 18 lety, kdy se Češi inspirovali zahraničím. „Věděli jsme, že  myšlenka je  funkční,  viděli jsme, že v USA  jsou  lidé  ochotni  vyjít  do ulic a  ukázat podporu. Na druhou stranu, samotné společenské přijetí  tématu rakoviny  bylo výzvou. Hovořit o  rakovině se  nenosilo, začínali jsme lépe přijímaným označením   nádorové  onemocnění  prsu.  Že se  ale najde  tolik  lidí, kteří po  18ti letech  budou ochotni  veřejně pochodovat za zdravá prsa, to jsme netušili,“ těšila se z velkého zájmu široké veřejnosti Fričová.

Akce se za ty roky značně proměnila. Z počátku na akci chodili především lidé, kterých se nemoc nějak dotkla. „To už  dávno není pravda. Jsme  rádi, že  chodí  lidi, kteří prostě téma osvěty a  prevence považují za důležité a vyjadřují solidaritu. Mění se vyznění projektu. Od boje proti  rakovině prsu k boji za zdravá prsa. Tuhle změnu vnímají  lidé velmi pozitivně,“ řekla na závěr mluvčí Avon pochodu.

Fotogalerie
31 fotografií