Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrůzné snímky: Granát slzného plynu trefil demonstranta přímo do obličeje

Autor: nkov - 
8. června 2018
21:39

Palestinského demonstranta při pátečních protestech u pásma Gazy uhodil přímo do obličeje granát slzného plynu vypuštěný izraelskou armádou. Zásah izraelských sil byl odpovědí na rozsáhlé protesty spojené se svátkem Dne Jeruzaléma, při kterém vypouštěli Palestinci zápalné létající draky, kterými chtěli vypálit pole na izraelské straně. U plotu mezi Hazou a Izraelem se sešly tisíce lidí.

Izraelské ozbrojené složky přistoupily k použití slzného plynu poté, co začali Palestinci pálit pneumatiky  a vysílat zápalné draky za izraelské hranice. Muži, kterého granát strefil přímo do obličeje, se tak z krvavených úst řinul hustý dým.

Protesty z většiny organizované Hamasem s podporou menších džihádistických skupin jsou spojené se Dnem Jeruzaléma, který byl ustanoven v Iránu na znamení odporu vůči izraelské okupaci svatého města.

Souvisejí zároveň s kritikou dohody mezi Egyptem a Izraelem z roku 2007 o hraniční blokádě, otevření americké ambasády v Jeruzalémě nebo požadavkem na umožnění návratu palestinských uprchlíků do vlasti.

Izraelská palba při nových protestech u hraničního plotu v Pásmu Gazy zabila čtyři Palestince: patnáctiletého chlapce a tři dospělé muže. S odkazem na palestinské zdravotnické zdroje o tom informovala agentura Reuters. Podle agentury AP bylo nyní při protestech zraněno více než 600 Palestinců, většina se nadýchala slzného plynu, přes sto lidí však bylo postřeleno. Agentura AFP uvedla, že mezi zraněnými je i její palestinský fotograf, který na sobě měl vestu s nápisem "PRESS" a helmu. Podle izraelské armády někteří ozbrojení Palestinci na vojáky útočili s puškami a granáty.

Od března zabito přes 120 Palestinců

Hranice Gazy s Izraelem bývá od konce března většinou v pátek dějištěm hromadných protestů, které organizuje zejména hnutí Hamás, jež v Gaze vládne. Palestinci při nich požadují právo vrátit se na území, která byla dříve domovem jejich předků, ale dnes jsou v Izraeli. Demonstrují i proti špatným životním podmínkám v enklávě.

Od března podle ministerstva zdravotnictví v Gaze izraelské síly zabily více než 120 Palestinců, nejméně 60 z nich pak během protestů, které se konaly během kontroverzního otevření americké ambasády v Jeruzalémě 14. května.  Na 13 000 Palestinců bylo zraněno, mnoho z nich zřejmě bude mít doživotní následky. Za nepřiměřené použití síly vůči protestujícím kritizovala Izrael řada zemí a také Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

Pásmo Gazy je hustě zalidněný, úzký pobřežní pás vklíněný mezi Izrael a Egypt. Po více než deseti letech vlády Hamásu jsou životní podmínky většiny obyvatel pásma neradostné. Nezaměstnanost převyšuje 40 procent, voda z vodovodu se nedá pít a elektřina funguje pouze několik hodin denně. Nemocnice mají dlouhodobý nedostatek zdravotnického materiálu, dovoz i vývoz zboží je omezen a některé části území stále čekají na obnovu po konfliktu s Izraelem z roku 2014.

Jasir ( 9. června 2018 20:37 )

jak dlouho budeme věřit těm novinářskejm parchantům. On něčím možná do držky dostal, spíš ne, spíš dostal něčím jiným /nebo taky dostal přes držku od manželky za domácí násilí, to oni umí nebo od kozy, velblouda, apod., se kterými trtkal a neměli orgasmus a teď před nima zdrhá/ ale rozhodně by mu nešel z držky kouř. Kdyby dostal tomahawkem, tak mu asi z rypáku jde oheň. Klasický Fake news

snehulak ( 9. června 2018 10:01 )

Tomu já říkám zvýšená účinnost slzáku. Přímo na "komoru".

sidneyfoster ( 9. června 2018 08:16 )

Hup na špek !

hackoff ( 9. června 2018 02:51 )

opet tendencni clanek novinarsky luzy. ono opravdu bude asi trochu pravdy na Zemanovych sloveh o novinarich. tohle snad nema s realitou nic spolecnyho. treba u soudu je nejdulezitejsi zjistit kdo byl agresor konfliktu a kdo vse zacal. novinari tohle nezjistuji nebo zamerne zamlcuji a soustreduji se az na dusledky toho konfliktu, coz je skolacka chyba. proto uz neverim zadnym mainstream novinam. co novinar, to prekrouceny pribeh. viz treba clanek o Tommy Robinsonovi. Oni z neho nakonec udelali nacistu, ktery neuposlechl soudni rozkaz. Nic dalsiho je nezajimalo, i kdyz jako novinare by je melo zajimat proc soudy muhou zakazat novinarum v anglii referovat o nekterych zlocinech (hlavne imigrantu) a proc kdyz o nich novinar referuje , tak je zatcen a do hodiny odsouzen bez pritomnosti pravnika k 13 mesicum vezeni ve veznici plnych nepratelu Tommyho (muslimu). Plna huba kecu o novinarsky svobode, kdyz je zavrazden novinar na slovensku, ale to samy z pravicovyho spektra je nechava v podstate uplne chladny a ani jim to nestoji za zminku zminovat.

Zdenek Novak ( 8. června 2018 23:25 )

 Asi by skákal jinak kdyby ho trefil do držky ten granát. Ale on se ještě nechá fotit

Zobrazit celou diskusi