„Spolu se zahradami, které spravuje město, se otevřou také školní zahrady, zahrada na střeše, klášterní či komunitní zahrada,“ řekla manažerka projektu Tereza Pelclová z městského nadačního fondu Zelený poklad.

Každoročně se podle ní zvyšuje také zájem lidí o návštěvu mnohdy unikátních zelených zákoutí Plzně. Přesnější odhady návštěvnosti dělali organizátoři v roce 2015, kdy přišlo asi 5000 lidí.

Městská organizace Správa veřejného statku zpřístupní atraktivní areály prvorepublikové Luftovy zahrady, nedávno parkově upravený, nepoužívaný historický hřbitov Všech svatých, arboretum Sofronka obsahující evropsky unikátní kolekci borovic nebo vodní zahradu pod hrází Boleveckého rybníka.

Je připravený speciální program

„Ve všech objektech bude probíhat doprovodný program - ve formě komentovaných prohlídek v Luftově zahradě či na hřbitově Všech svatých. V arboretu Sofronka a ve vodní zahradě budou probíhat specializované komentované prohlídky. Na Sofronce budou hlavním tématem včely a včelaření,“ popsala Lucie Davídková ze Správy veřejného statku.

Prohlídku zahrady a tradičně i bohatý doprovodný program nabídne klášterní dominikánská zahrada na Jiráskově náměstí. Program připravili dominikáni a místní základní škola. Součástí je například komentovaná prohlídka zahrady s dominikánem Alvarezem Kodedou, křest knihy Pokojovky pro zdraví a na talíři, výstava bylin a léčivek, nachystaná bude bylinná čajovna či kreativní dílna.

Otevřou se i truhlíkové zahrady

„Speciální kategorií zahrad, které se o víkendu otevřou, jsou zahrady komunitní. K návštěvě zve První plzeňská komunitní zahrada, truhlíková zahrada na střeše v Prešovské ulici a představí se i mezigenerační zahrada centra TOTEM,“ řekla Pelclová. Zahrady otevřou i některé školy či školky, například lesní školka Větvička nebo školka pro zrakově postižené.

V Plzeňském kraji se otevře 20 zahrad, mimo jiné přírodě blízké zahrady v Prusinech a v Myslovicích. Přístupné budou historické zámecké parky u zámku Kozel a u zámku Hradiště v Blovicích a také klášterní zahrada v Chotěšově.

Nadační fond Zelený poklad v Plzni už několik let podporuje budování přírodních zahrad škol a školek. „Zároveň pořádáme veřejnou sbírku na podporu Luftovy zahrady. Díky získaným prostředkům bude zahájena obnova schodišť. Momentálně je na účtu sbírky 42.876 korun a rádi bychom tuto sumu do konce roku zdvojnásobili,“ dodala Pelclová.

CESTOVATELSKÝ BEDEKR BLESKU V PRODEJI

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

HRADW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: HRADW Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.czKe koupi bude až do září.

Bedekr pouták
Autor: Blesk - Ramon Hofman

VIDEO: Památky Královéhradeckého kraje.