Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Putin odpovídal Rusům. Skripala nezasáhla bojová látka, zemřel by do pár vteřin, tvrdí

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
7. června 2018
13:53

Ruský prezident Vladimir Putin se dnes veřejnosti představil v roli moderátora, připraveného v několikahodinovém přímém přenosu reagovat na výběr z téměř dvou milionů dotazů, jež mu občané zaslali během minulých deseti dnů. Hovořil o hospodářských úspěších země a „průlomovém“ programu vlády. Postěžoval si na politiku „zadržování“ Ruska, kterou podle něj prosazuje Západ a neopomenul ani kauzu se Skripalem.

Každoroční televizní pořad, který se za posledních téměř dvacet let stal pevnou součástí prezidentovy image, se týká hlavně vnitropolitických témat a životní úrovně Rusů. Oproti minulým letům byl Putin ve studiu jen s dvěma komentátory centrální televize, bez zástupců veřejnosti.

Politici na telefonu

Měl zato tentokrát možnost přímo kontaktovat členy vlády nebo gubernátory, aby jim dotazy adresoval nebo je vyzval k okamžité nápravě nedostatků. Podle dnešní informace deníku Vedomosti Kreml naléhavě doporučil regionálním politikům, aby během Putinova dialogu s veřejností byli na telefonu.

„Prezident může neposlušného gubernátora vytahat za uši, může ho dokonce v přímém přenosu vyhodit,“ citoval list politologa Andreje Koljadina. Putin si podle ruských komentátorů velmi zakládá na schopnosti okamžité operativní reakce, na rezolutním výkonu exekutivních pravomocí a na co nejtěsnějším kontaktu s národem. Formát přímého televizního dialogu se pro tyto cíle zdá Kremlu ideální.

Ruský prezident Vladimir Putin při vysílání každoroční besedy. Ruský prezident Vladimir Putin při vysílání každoroční besedy. | Reuters

Záměr se nezdařil

V novém formátu ale vázla režie, během první hodiny stihl prezident zodpovědět čtyři přímé dotazy. Zapojení ministrů a státních úředníků do besedy, zahlcené často jejich sebechválou a vřelými projevy loajality, připravilo besedu o bezprostřední atmosféru přímého dialogu.

Občany zajímají především jejich vlastní problémy se zdravotní péčí, komunálními službami, vzděláváním, důchodovou reformou nebo ochranou životního prostředí. V úvodu pořadu Putin divákům sdělil, že Rusko se pohybuje „absolutně správným směrem“, i když připustil, že příznivý hospodářský vývoj nepociťuje nutně každý Rus.

Kauza Skripal

Ruský prezident se zmínil o případu Sergeje a Julije Skripalových, otrávených v Británii jedem zvaným novičok. Podle Putina Skripalovi otráveni bojovou otravnou látkou nebyli, jinak by během minut či vteřin zemřeli. Rusko by mělo být připuštěno k vyšetřování, do té doby je těžké cokoli komentovat, řekl.

„Zadržování“ Ruska

Zahraniční politika obvykle přijde zkrátka, Putin ale zmínil politiku „zadržování“, kterou vůči Rusku v současnosti praktikuje Západ. Řekl, že opakující se obviňování Moskvy je vyvoláno tím, že Rusko se stává konkurentem Západu. „Zadržování je chybná politika, je třeba zahájit konstruktivní spolupráci, která prospěje všem. Každý už to začíná chápat,“ uvedl Putin.

Jednostranné sankce problém jen zhoršují, konstatoval Putin. „Až naši partneři uvidí, že jejich kroky škodí všem, že budou muset ruské zájmy respektovat, sankce skončí,“ řekl Putin.

Šéf Kremlu upozornil na horšící se postavení ruských podnikatelů na Západě, kde narážejí na problémy vyvolané sankcemi. Taková politika podle něj oslabuje důvěru v poměry na Západě. „Západní vlády si podřezávají větev, na které sedí,“ upozornil ruský vůdce.

Cla jako nové sankce

Rozhodnutí USA zavést cla na hliník a ocel označil Putin za „faktické sankce“. I západní politikové podle ruského prezidenta hovoří o tom, že Washington si nemůže osobovat právo na ovládnutí jiných zemí. Kreml prý Západ už před několika lety v tomto smyslu varoval. „Nikdo neudělal nic, aby tuto politiku zastavil. Tak to teď máme,“ prohlásil Putin s tím, že svět potřebuje „jasná pravidla globálního obchodu“.

Otázka Ukrajiny

Rusko poskytuje „lidovým republikám“ v Donbasu na východě Ukrajiny pomoc a bude ji poskytovat dál, prohlásil Putin. Očekává, že během blížícího se fotbalového mistrovství světa v Rusku nepodnikne Ukrajina žádnou „vojenskou provokaci“. Kyjev podle Putina není schopen situaci v Donbasu řešit, protože tamní lidé nynější ukrajinskou státní moc nikdy nepodpoří.

Po druhé světové válce žijeme v období relativního míru, protože hlavní mocnosti dosáhly strategické rovnováhy, připomněl Putin a obvinil Spojené státy, že tuto paritu chtějí porušit. „Je čas zasednout ke stolu a vypracovat moderní schémata mezinárodní a evropské bezpečnosti,“ řekl ruský prezident. Rusko musí hájit své hospodářské i bezpečnostní zájmy, vždy ale přitom hledá kompromisy, prohlásil.

Zobrazit celou diskusi