Pestrost menu připraveného na grilu je zcela zásadním trendem, který už nemůže nic zastavit. Pryč jsou doby, kdy byl vrcholem domácí grilovačky kus masa a kdy jen ti odvážnější hodili na gril rybu nebo papriku. Dnes se na grilu připravuje skutečně téměř všechno, pokročilá zařízení umožňují grilování, uzení, zapékání, dušení i pečení. Grilují se mořské plody, nejrůznější druhy zeleniny, ale i ovoce – takový grilovaný ananas nebo banán… A na grilu upečete i třeba štrúdl! Díky širokým možnostem, jaké nabízí bohaté příslušenství k současným grilům, můžete v podstatě cokoli.

DVA V JEDNOM

Pokud ještě nemáte vlastní gril a stále se rozhodujete mezi grilem plynovým a grilem na dřevěné uhlí, možná máte již po starostech. Už není třeba vybírat mezi rychlostí a komfortem ovládání plynových zařízení a tradičním grilováním na dřevěném uhlí s charakteristickou vůní. Můžete mít totiž tzv. gril hybridní, který umožňuje jak přípravu pokrmů na plynu, tak na uhlí a také můžete grilovat těmito dvěma způsoby současně.

VŮNĚ NA PŘÁNÍ

Obecně se jednotlivé typy grilů navzájem učí jeden od druhého a půjčují si své dobré vlastnosti. Např. plynové grily už nejsou jen rychlé a komfortní, ale jídlo na nich připravené už dokáže získat i charakteristické aroma, které donedávna chybělo. Je to díky moderním technologiím nebo vychytávkám. Takovou vychytávkou, kterou můžete ke svému grilu dokoupit, je třeba smoker box, udicí box, udicí miska… Plní se chipsy, resp. lupínky z vybraného dřeva, vůni dřeviny pak nasává i grilovaný pokrm. Volit můžete různé typy dřevin – bílý ořech, jabloň, javor, třešeň, olivovník atp. A prodávají se třeba i dřevěné chipsy ze sudů, v nichž byla uskladněna whisky. Tyto udicí lupínky můžete použít i na grilech na dřevěné uhlí, stačí je nasypat na rozžhavené uhlíky. Díky grilovacím lupínkům získají pokrmy jedinečné uzené aroma, ale na současných grilech můžete také skutečně udit, je třeba si jen vybrat typ s udírnou. Ten pak nabízí stejné možnosti jako udírna klasická.

Chybí zmínka o grilech elektrických. Ty zdokonalují pohodlí i své možnosti. Hlavním trendem je u nich zvyšování výkonu a také lepší regulace teploty.

MASO NA TELEFONU

Teplotní sondy neboli termosondy nejsou ničím novým. Používají se při grilování steaků a větších kusů masa, kdy je praktické mít přehled o vnitřní teplotě pokrmu, aby byl výsledek skutečně dokonalý a maso bylo propečené akorát. Jedním z posledních výstřelků je termosonda, již lze prostřednictvím bluetooth propojit s chytrým telefonem a pomocí příslušné aplikace pak sledovat vývoj teploty grilovaného pokrmu i ze vzdálenosti několika desítek metrů od grilu! Navíc vás na dosažení požadované teploty může telefon upozornit zvukovým signálem. Nevadí tedy, pokud se při přípravě pokrmu zapovídáte se sousedy nebo se natáhnete na lehátku – správný okamžik neprošvihnete.

Žhavé aplikace

I do grilování logicky pronikly mobilní aplikace, takže pokud jste technologičtí hračičkáři, pak i svůj gril (určitý typ) můžete ovládat bezdrátově, pomocí telefonu nebo tabletu, a na dálku jej zapnout, nastavit určitou teplotu i dobu grilování…