Koupit si novostavbu v dnešní Praze není levná záležitost. Mohou za to vysoké ceny bytů, ale i zpřísněné podmínky získání hypotéky. Pro rodinu je tak skoro nemožné koupit nové bydlení za přijatelnou cenu. Na vině jsou investoři a spekulanti, kteří nakupují čtvrtinu až polovinu bytů v developerských projektech.

„Je namístě mluvit o krizi dostupnosti bydlení. Myslím, že i přes rekordní růst příjmů je aktuální růst cen bytů vysoký a dostáváme se do nebezpečné fáze vývoje trhu, tedy budování cenové bubliny,“ popisuje nynější situaci sociolog bydlení Martin Lux z Akademie věd ČR serveru E15.cz.

Nejdráže je v centru a na Praze 2

Ani zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték neovlivnilo stoupající ceny nemovitostí. Investoři si je totiž nepořizují na úvěr, ale platí rovnou v hotovosti. V centru hlavního města Prahy je 77 procent bytů dražších než sto tisíc za metr čtvereční. Na Vinohradech je to 68 procent a na Praze 8 62 procent. Odborníci se obávají, že koncem roku 2018 by se v celé Praze nacházelo až 45 procent nových bytů kolem částky sto tisíc za metr čtvereční.

V aktuální nabídce developerů již neseženete byt pod 69 tisíc korun za metr čtvereční. Před čtyřmi lety bylo na trhu v této cenové relaci až 81 procent bytů. Aktuální rostoucí bublina cen nemovitostí tak neovlivňuje nejenom novostavby, ale i podnájmy. Zlevňování se tedy v dalších měsících neočekává.

Více čtěte zde.

Fotogalerie
15 fotografií