Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Summit Trumpa s Kimem: Jak to bude s ochrankou a kdo za koho platí hotel?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
5. června 2018
14:50

Přípravy na historický summit mezi prezidentem Spojených států Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem probíhají podle plánu. K setkání dojde příští úterý 12. června v Singapuru, hlavy obou států se sejdou v 9:00 hodin tamního času, tedy ve tři ráno českého času. Všechny tři státy nyní domlouvají i ty nejmenší detaily setkání od toho, kde se bude summit konat, kudy muži vejdou do jednací místnosti, až po to, kdo za summit zaplatí.

Zatím není potvrzeno, kde se oba vůdci setkají. V Singapuru je řada míst, která mohou zaručit bezpečnost, včetně hotelů se zkušenostmi z ostře sledovaných událostí. Mezi potenciálními uchazeči figuruje hotel Shangri-la, který tento víkend hostil indického premiéra a ministry obrany z celého světa, a hotel Capella na ostrově Sentosa.

Vše odstartuje ve tři ráno českého času

Bílý dům oznámil, že summit začne v 9:00 singapurského času (3:00 našeho času). Obě strany nyní dávají dohromady složitý protokol, kterým se bude setkání řídit. Podle tradičních pravidel diplomatických jednání osoba s nejvyšším titulem vchází do jednací místnosti poslední a sedí nejdále ode dveří. „Najděte místnost s dvěma dveřmi,“ radí experti pořadatelům.

Otázkou zůstává i to, zda v místnosti budou viset vlajky obou jednajících národů. „USA a KLDR mezi sebou oficiálně nemají žádný diplomatický vztah. Pokud v místnosti bude severokorejská vlajka, Trump tak dává najevo, že stát přijímá jako rovnocenného partnera,“ řekl zkušený japonský diplomat Mitodži Jabunaka.

List New York Times upozornil na fakt, že ani jeden z lídrů nemá rád přesně daný řád. I při setkání s Mun Če-inem se Kim několikrát odklonil od scénáře. Trump zase proslul tím, že dává přednost neformálním setkáním a nedodržuje společenské nebo diplomatické formální normy, připomněli novináři. Budou si muset vyjít vstříct i co se týče přestávek, jídla a pití. O Trumpovi se ví, že nepije. Kim si rád dá skleničku vína i tvrdého alkoholu, navíc je vášnivý kuřák. Prozatím se ale o jejich menu nic neví.

Trump je ve výhodě

USA už před začátkem summitu má výhodu v tom, že se mají sejít v Singapuru. Trump je zvyklý cestovat, pro Kima je to nejdelší cesta v rámci jeho vlády, která pro něj bude dost náročná. Nejspíše ji budou provázet logistické problémy okolo použití proudových letadel ze sovětské éry i přepravy Kimovy limuzíny a desítek strážců a dalších pomocníků, poznamenala agentura Reuters.

„Protože se schůzka koná mimo KLDR, prezident Trump bude ušetřen všech propagandistických projevů. Kim Čong-un bude v naprosto cizím prostředí pravděpodobně nesvůj a bude se chtít soustředit na to, aby jednání dopadlo v jeho nejlepším zájmu,“ dodal Jabunaka.

„Američtí diplomaté a jejich prezident musí být připraveni na všechno. Severokorejci mohou být velmi přátelští, když chtějí. Nikdo nikdy netuší, kdy zcela změní názor a obrátí,“ upozornil Takeo Harada z japonského ministerstva zahraničí.

Bodyguardy doplní elitní bojovníci se zahnutým nožem

Co se týče bezpečnosti, budou se na ní podílet jak americké a severokorejské bezpečnostní složky, ale i ty singapurské. Místní zajistí ochranu na letišti, komunikacích a v místech pobytu Trumpa a Kima. O osobní bezpečí vůdců se budou starat jejich vlastní bodyguardi. Trump vždycky cestuje s celou armádou agentů a Kim ukázal v Pchanmundžomu, jak vycvičenou má svou ochranku.

Na zjistění bezpečí a v hotelech se budou podle agentury Reuters podílet také pověstní nepálští Gurkhové. Ti jsou v britské armádě i jinde zařazováni do elitních jednotek, protože jsou považováni za neohrožené bojovníky.

Gurkhové jsou souhrnným označením pro příslušníky horských kmenů v Nepálu; jméno dostali podle lokality Gurkha ležící severozápadně od nepálské metropole Káthmándú. Jsou známí svými bojovými schopnostmi, věrností a odvahou. Do bojů dosud nosí svou tradiční zbraň - dlouhý zahnutý nůž zvaný kukri.

V současné době slouží Gurkhové v britské, indické a nepálské armádě, jakož i v Bruneji a v Singapuru. „Patří k tomu nejlepšímu, co může Singapur nabídnout, takže jsem si jistý, že se budou na (zajištění bezpečnosti) summitu podílet,“ uvedl Tim Huxley, odborník na singapurské ozbrojené složky v Mezinárodním ústavu pro strategická studia (IISS). „Právě pro takovéto typy speciálních operací jsou Gurkhové cvičeni,“ dodal.

Kim Čong-una a jeho delegaci chrání početná ochranka. Kim Čong-una a jeho delegaci chrání početná ochranka. | ČTK

Denuklearizace jako hlavní téma a účet, který nesmí Američané zaplatit

Hlavním tématem summitu bude denuklearizace Korejského poloostrovu. Trump se již několikrát nechal slyšet, že zatím neuvažuje o odvolání stávajících sankcí. Slíbil však, že pokud Kim bude spolupracovat, nehodlá uvalit žádná další opatření. Řešit by se mohlo i oficiální ukončení Korejské války z 50. let.

Další podstatnou otázkou je, kdo za KLDR, zemi na pokraji ekonomického pádu, pobyt v Singapuru zaplatí. Vláda městského státu oznámila, že je ochotná část nákladů ohradit, potvrdil to singapurský ministr obrany Ng Eng Hen.

List The Washington Post dříve napsal, že některé nevyřešené rébusy summitu tkví třeba v otázce, kdo zaplatí hotelové účty za vůdce země bez peněz, jejíž ekonomiku postihly sankce, uvalené jako trest za jaderný a raketový program.

Za KLDR zaplatí Singapur

Malý, ale bohatý Singapur je odhodlán summit úspěšně uspořádat a je ochoten uhradit alespoň některé náklady. „Určitě ano, ale to je cena, kterou jsme ochotni nést, abychom sehráli svůj malý part v této historické události,“ řekl ministr obrany novinářům bez dalších podrobností.

Kimův poradce, který fakticky sehrává roli šéfa úřadu severokorejské vlády, byl tento týden viděn v pětihvězdičkovém singapurském hotelu Fullerton. Podle médií se podíval do Singapuru, aby se setkal s americkými zástupci a společně řešili logistiku summitu.

Severokorejci si podle The Washington Post vybrali, že budou bydlet ve Fullertonu, kde prezidentské apartmá stojí přinejmenším ekvivalent 133 000 korun za noc. Hotel odmítl sdělit, kolik si za noc v prezidentském apartmá účtuje, dodala agentura Reuters. Noc v apartmá o rozloze 348 metrů čtverečních v hotelu Shangri-la by 12. června vyšla podle Reuters v přepočtu na 165 000 korun.

Rychlé střídání ve vedení

Ještě před setkáním s Trumpem Kim vyměnil své tři nejvyšší armádní činitele. Důvod sesazení není znám, podle analytiků ale krok souvisí s upevněním Kimovy kontroly nad armádou v citlivém období politických změn. Jihokorejská agentura Jonhap oznámila, že změny se týkají postu ministra obrany, náčelníka generálního štábu a politického šéfa armády.

Všichni nově dosazení vojáci jsou mladší než jejich předchůdci a mají už jisté zkušenosti z kontaktů se zahraničím, uvádí americké zdroje. „Čeká je hodně rozhovorů s cizími představiteli, dokážou při jednání zasedat, ne se jen opíjet. Umějí se chovat,“ citovala agentura Reuters Michaela Maddena, experta na KLDR z univerzity Johnse Hopkinse.

Video  Když Kim potkal Muna: Severní a Jižní Korea ukázaly světu „doják“  - Twitter / @TheBlueHouseKR
Video se připravuje ...

 

sakajeva ( 5. června 2018 15:42 )

Pochybuji, že by Kim nemohl zaplatit hotel, když může zaplatit vývoj a výrobu atomové bomby. A že by se cítil nesvůj v cizím prostředí? Zatím se mi jevil vždy jako naprostý suverén. Jen aby ho Donald nepodcenil.

Zobrazit celou diskusi