Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Apple skryl Facebooku tlačítko „To se mi líbí“. Trestá skandální únik dat

Autor: mah - 
5. června 2018
12:45

Internetový gigant Apple se rozhodl chránit své uživatele. Udělal to v návaznosti na skandály společnosti Facebook, která prostřednictvím své stejnojmenné sociální sítě sbírala data o stamilionech uživatelů po celém světě. Například lidé s iPhony tak neuvidí hned tlačítka na sdílení a „lajkování“. Zprávu přinesla televize CNN po tradiční konferenci pro vývojáře.

„Všichni jsme viděli tlačítka „To se mi líbí“ a „Sdílet“,“ zahájil svou řeč na konferenci viceprezident Applu Craig Federighi. „Ukázalo se, že tahle tlačítka mohou být použita k tomu, aby sledovala váš pohyb po síti bez toho, abyste na ně klikli. Takže letos je vypínáme,“ dodal.

Tlačítka půjde povolit dodatečně

Uživatelé prohlížeče Safari (výchozí internetový prohlížeč na zařízeních od Applu), si tak nově budou moci vybrat. Pokud přijdou na stránku, která tato tlačítka Facebooku používá, budou na to upozorněni vyskakovací zprávou ve znění: „Chcete povolit Facebook.com, aby používal cookies a data webové stránky, zatímco si ji budete prohlížet? Toto povolí Facebook.com, aby sledoval vaši aktivitu.“

Útok nezůstal bez odezvy ze strany Facebooku. Jako první se k tomu vyjádřil jeho ředitel pro bezpečnost Alex Stamos. Ten na Twitteru zpochybnil, zda Applu jde skutečně o bezpečnost jeho uživatelů, nebo jde pouze o „roztomilý náznak ctnosti“.

Apple šel s ochranou osobních dat vždy proti proudu

Apple je ovšem známý svým bojem za soukromí svých uživatelů. V roce 2010 se například tehdejší šéf a zakladatel společnosti Steve Jobs nechal slyšet, že „vždy měl velmi jiný pohled na soukromí než někteří jeho kolegové ze Silicon Valley“. Podle něj bylo základem to, aby lidem bylo vysvětleno, k čemu se zavazují, jednoduchým jazykem a opakovaně.

„Věřím, že lidé jsou chytří a někteří chtějí sdílet více dat než jiní. Zeptejte se jich. Zeptejte se jich pokaždé. Jednoznačně jim vysvětlete, co s jejich daty chcete dělat,“ komentoval to tehdy Jobs.

V této politice pokračuje i současný ředitel Applu Tim Cook. Ten ji znovu začal akcentovat zejména v posledních měsících, kdy Facebook musí vysvětlovat, proč sbírá tak ohromné množství dat a jak mohl dopustit jejich zneužití třetími stranami. Na to upozornil zejména skandál kolem společnosti Cambridge Analytica.

Cook: Lidé nevědí, kdo všechno o nich má informace

V pondělním rozhovoru pro CNN proto zdůraznil, že záležitost soukromí se „naprosto vymkla kontrole“. „Myslím, že většina lidí neví, kým jsou sledováni, ani množství dat, které je o nich na internetu k dispozici. Myslím, že soukromí je základním lidským právem,“ řekl Cook CNN.

Facebook se přitom pro podobný úkol „sám nabídl“. Jen několik hodin před oznámením Applu totiž deník New York Times informoval o tom, že společnost má stále uzavřené partnerství s výrobci mobilních zařízení na sdílení dat. To i přes to, že Facebook tvrdil, že podobné dohody ukončil již v roce 2015.

Zobrazit celou diskusi