V jednu chvíli překonávali jeden těžební rekord za druhým, v druhou bojovali o život. Při požáru, který vypukl 7. července 1961 na Dole Dukla v Havířově, našlo smrt 108 dobyvatelů »černého zlata«. Stačilo, aby se dvakrát nadechli jedovatých zplodin, a nebylo jim pomoci. Kouř se skrze nepředpisové dřevěné dveře šířil šachtou rychle, protože ho nemělo co izolovat. Ty betonové nebyl čas instalovat – na popud tehdejšího ředitele Ladislava Klimši, kterého ve filmu hrál Jiří Langmajer (52), se nová štola otevírala dřív, než měla. Co na tom, že nesplňovala bezpečnostní předpisy...

To vše jsou fakta, která ve filmu byla. Ani ze závěrečných titulků se ale divák nedozvěděl o odškodnění pro rodiny zesnulých, ani o výši trestů pro viníky.

Video
Video se připravuje ...

Dukla 61 je příběhem velké tragédie a skutečného filmařského umu. Česká televize, Totalfilm.cz

Mírné tresty

„Vedl jsem o tom s producentem debatu. Já byl proti, protože si myslím, že emoce a informace se navzájem nesčítají. Nechtěl jsem, aby to vyznělo jako publicistika,“ vysvětluje Ondříček v Reflexu, proč informace ve filmu zatajil. Zatímco z obrazovky to tak v jednu chvíli vypadalo, že ředitel v Dukle skončil, fakta mluví jinak. Ani čtyři znalecké posudky, deset odborných stanovisek, dvacet svědeckých výpovědí či pitevní protokoly pěti lékařů ho nedostaly za mříže. Ze zdůvodnění a rozsudku, které čítají 48 stran, vyplývá, že ředitel vyvázl s podmínkou a Duklu pak vedl dalších 7 let. U soudu sice padlo devět obžalob, trest si ale odnesli jen dva viníci – dispečer a náměstek, kteří byli odsouzení na 4 a 3,5 roku.

Nerovným dílem

Kromě rozsudku z 28. srpna 1962 film mlčí i o penězích, které stát vyplatil pozůstalým. Podle zjištění Blesku vláda tehdy našla pro rodiny 108 mrtvých havířů celkem jen 1 090 000 Kčs. Všichni ale nedostali stejně – odškodnění se lišilo podle toho, jakou měl horník životní pojistku. „Nevím, kolik maminka dostala. Nikdy jsem se s ní o tom nebavil, ale asi šlo na tehdejší poměry o slušné peníze,“ svěřuje Blesku Bronislav Šimša, kterému v podzemí zahynul táta.

„Děti dostaly třeba na sirotčí knížku kolem 80 tisíc korun. Vyplaceny jim byly až v dospělosti,“ vzpomněl kdysi báňský záchranář Josef Chmiel. Hodnota tehdejších 80 tisíc se dle inflačních kalkulaček rovná dnešní sumě 1,1 milionu...

Prostým propočtem ale dojdeme k tomu, že takové odškodné dostal jen někdo, protože jinak by na něm komunistická vláda musela vyplatit 8,5x víc, než skutečně vydala. Průměrně na jednu oběť vychází 10 tisíc Kčs, čili asi 140 tisíc v dnešních relacích.

Katastrofa v číslech

  • 108 havířů zahynulo, z toho 93 zemřelo na udušení
  • 42 zemřelých bylo svobodných, 2 žili s družkami, 63 ženatých, 1 rozvedený
  • 16 let bylo nejmladší oběti a 56 let nejstarší
  • 60 kilometrů chodeb měl Důl Dukla v době neštěstí
  • 2644 havířů v něm pracovalo, 3000 tun uhlí se vytěžilo za jeden pracovní den
  • 28 dnů po požáru byl na povrch vytažen poslední mrtvý
  • 50 tisíc hodin odpracovali záchranáři na likvidaci havárie
  • 700 záchranářů se sjelo na místo havárie během prvních 24 hodin.

Fotogalerie
58 fotografií