Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Barvené vlasy: Jak to udělat, aby se barva nevymývala a blond nežloutla

5. června 2018 | 06:00

Není lepšího pocitu než odcházet spokojená od kadeřnice s čerstvě nabarvenými a vyfoukanými vlasy. Kéž by šlo zařídit, aby barva vydržela krásná co nejdéle! Které zásady byste měla dodržovat?

Blednutí barvy vlasů známe každá – blondýnky trápí žluté tóny, brunetky zase zrzavé. Nejdůležitější věcí, kterou můžete pro své vlasy udělat, je investovat do pořádné vlasové péče. Toužíme po tom, aby barva vydržela co nejdéle, ale zároveň šampon používáme skoro každý den. Takže paradoxně si nejvíce škodíme samy. Bez šamponu ale těžko přežijeme. My vám poradíme v tom, jak alespoň co nejvíce zmírnit dopady, nebo popřípadě v tom, jak napravit škody!

Asi vás napadne se v obchodě porozhlédnout po šamponech a kondicionérech s nápisem „pro barvené vlasy“. A skutečně – tyto produkty mají takové složení, aby pomáhaly barvu ve vlasech udržet co nejdéle. Variantou je také nechat si poradit od kadeřníka, pokud mu věříte! Odborník bude vždy vědět lépe než vy sama, co vašim kadeřím prospěje.

Proč se vyplatí se o vlasy starat? Nejenže budou krásné na pohled, ale barva vám i vydrží déle, protože čím více je vlas poškozený, tím více se barva vymývá. Zdravý vlas je hladký a pigmenty barev „uzamkne“ uvnitř sebe. Poškozený vlas však není hladký, je po povrchu nalámaný, a tím pádem barva se vymývá snadněji. Jak to napravit?

Možností číslo jedna je vyhledat šetrný šampon, který kombinuje v sobě šampon i kondicionér. Vyhněte se také těm šamponům, které obsahují sulfáty. Ty sice zajistí čisté vlasy, ale vedle špíny s sebou vezmou i barvu. Snažte se nemýt vlasy každý den! Ideálně jednou za tři nebo alespoň za dva dny – a čas mezi tím zvládněte pomocí suchých šamponů.

Možností číslo dvě je sehnat si výživnou masku, která vrátí vaše vlasy do formy. A nejlepší je zkombinovat tyhle dvě věci dohromady, přičemž masku dopřejte vlasům jednou až dvakrát za týden.

SPF spreje a tónované masky

V létě se vám vyplatí investovat do spreje s SPF ochranou. Vlasy vyživí a obalí neviditelným štítem proti sluníčku, což se hodí nejen na pláži. Navíc díky výživě vlasům tolik neublíží chlor nebo mořská sůl!

Pokud se vám ještě nechce utrácet za návštěvu kadeřnictví, ale cítíte, že barva vlasů by potřebovala vzpruhu, vsaďte na pigmentované masky, kondicionéry nebo šampony s pigmenty. To ocení hlavně blondýnky, které si mohou dočasně užívat růžovou, fialovou nebo můžou jen doladit žluté tóny pomocí silver šamponů nebo masek. Poslední variantu pro studené tóny ale ocení rozhodně i brunety!

Kečup nebo kakao

Co na barvení vlasů říkají babské rady? Možná vás to překvapí, ale pro blondýnky bude fungovat rajčatový protlak nebo kečup. Pokud vaše blond vlasy chytnou nazelenalý tón z bazénu, pomohou proti tomu právě rajčata, jejichž červená barva zneutralizuje zelenou. Naneste asi množství, které se vejde do dlaně, do suchých nebo mokrých vlasů, nechte působit patnáct minut a pak opláchněte.

Pro nový lesk blond vlasů můžete vyzkoušet smíchat vlažný heřmánkový čaj se lžící medu, nanést směs na mokré vlasy umyté šamponem, nechat působit několik minut, spláchnout a pokračovat v péči tak, jak jste zvyklá.

Brunetky by zase mohly vyzkoušet kakaovou masku. Smíchejte polévkovou lžíci kakaa s jogurtem, medem a jablečným octem, naneste na šamponem právě umyté vlasy, nechte působit pár minut a smyjte.

Jestli nejsou babské rady nic pro vás, koukněte do galerie, kde najdete naše tipy na vlasové přípravky, které vrátí vašim vlasům lesk!

 

Autor: Lucie Houdková