Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Letiště v Hamburku ochromil blackout. Letadla museli odklonit, cestující vykázat z haly

Autor: ČTK - 
3. června 2018
13:30

Výpadek elektřiny dnes dopoledne ochromil letiště v Hamburku. Celá budova byla podle mluvčí letiště Stefanie Harderové kompletně vyklizena. Startovat ani přistávat nemohou žádné stroje, informovala agentura DPA. V neděli za normálního provozu odbaví letiště v Hamburku průměrně 200 letů.

Příčina tak rozsáhlého výpadku elektřiny není zatím přesně stanovena, podle Harderové je ale na vině pravděpodobně zkrat. Technici na opravě intenzivně pracují, není ale možné předpovědět, za jak dlouho bude provoz na letišti obnoven, řekla mluvčí.

Letadla, která dopoledne ještě mířila na hamburské letiště, byla odkloněna do Hannoveru. Mluvčí tamního letiště potvrdila, že tam přistálo už několik strojů mířících původně do Hamburku.

Cestující na letišti v Hamburku byli zpočátku posíláni z terminálu 2 na terminál 1, výpadek proudu ale mezitím postihl i ten. Na informačním webu letiště se od dopoledne neobjevují žádné údaje o odletech ani příletech. Mluvčí spolkové policie agentuře DPA potvrdil, že zhruba kolem 10:00 hodiny začalo vyklízení letiště. Všichni cestující musejí nyní čekat před budovou, proto byl později uzavřen i příjezd k letišti.

Nejmenovaný očitý svědek řekl, že nejdřív byla uzavřena většina odletových odbavovacích přepážek. Utvořily se dlouhé fronty a pak byli cestující vyzváni, aby opustili terminál 2 a přešli na terminál 1. Nakonec ale museli odejít i odtud. Někteří cestující agentuře DPA řekli, že by se do původního cíle své cesty za daných okolností vydali vlakem, jejich zavazadla už ale byla odbavena.

Hamburské letiště je podle údajů provozovatele páté největší v Německu. Ročně jím projde přes 17 milionů cestujících.


mandat ( 3. června 2018 17:26 )

Super sabotaz na letisti v Hamburgu a ty blbeckove cely den nezjistili co to a neni nic opravene, lidi budou litat z jinych mest. Vsadim se, ze to je jen zacatek, Nemecko je v haji.Nemaji tam ani nahradni agregat, proste nic.

Zobrazit celou diskusi