„Měla jsem strach jen o syna, který byl na chmelové brigádě. Brigádu zkrátili a děti pustili domů, protože kolem nich jezdily tanky," svěřila Heda v rozhovoru do nové knihy 1968 očima 50 autora Petra Macka.

Po návratu se navíc od chlapce, kterému bylo tehdy jen sedmnáct let, dozvěděla děsivé historky. „Když přijel, třásl se a řekl mi: »Mami, tam se rozhlásilo, že tě zastřelili.« To se tak třásl! Ježišmarjá... Pevně mě objal a oba jsme plakali," vylíčila s tím, že se strachovala, zda se to na něm nějak negativně nepodepsalo.

Vladimír Čech se ze všeho naštěstí vzpamatoval, pro oba pak ale nastaly složitější časy. „První hlášení po okupaci jsem měla někdy na konci září. Vzala jsem si na něj černé šaty," promluvila o svém návratu do práce Čechová. Poté, co ale ve vysílání na Štědrý den zarecitovala báseň Jaroslava Seiferta (ten protestoval proti vstupu vojsk), dostala zákaz. „Na Nový rok 1969 jsem ještě hlásila v poledne, a tím to haslo. Od té doby jsem nesměla.“

Nějakou dobu v televizi zazníval alespoň její hlas, to jí ale časem také zatrhli. „Potom jsem vážně onemocněla. Dostala jsem rakovinu, šla na operaci a odešla do invalidního důchodu," prozradila hlasatelka, které ve 49 letech našli rakovinu a ozařovali ji.

„Ten činil 1350 korun, nezapočítali mi práci od roku 1947. Trestali mě finančně, což bylo sprosté. Byla jsem rozvedená samoživitelka, syna na krku, ale to soudruzi nebrali v potaz," dodala s hořkostí. Ona se sice vyléčila, jejímu synovi, kterého diváci znají jako herce, dabéra a hlavně moderátora »Milionáře«, se ale v roce 2013 stala osudnou.

VIDEO: Maminka Vladimíra Čecha (+61) Heda: Rozplakala se na tiskovce, kde vzpomínala na syna!

Video
Video se připravuje ...

Maminka Vladimíra Čecha (+61) Heda: Rozplakala se na tiskovce, kde vzpomínala na syna! Blesk TV

Celý rozhovor s Hedou Čechovou a 49 dalších povídání najdete v knize 1968 očima 50.

1968 očima 50

Rozdělené rodiny a zničené kariéry, vynucená poslušnost režimu nebo všemožné zákazy. Neexistuje v této zemi nikdo, koho by se okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 nedotkla. Invaze a následná potupná normalizace zanechala otisk na všech – těch, kteří museli veřejný prostor opustit, i těch, kteří se snažili najít morální kompromis a prostě dál žít a pracovat.

50 let poté vzpomíná na události roku 1968 a jeho následky 50 největších osobností své generace ve zbrusu nových, exkluzivních rozhovorech a otevřených zpovědích se spisovatelem a publicistou Petrem Mackem.

Kamila Moučková, Jiří Menzel, Jiřina Bohdalová, Marta Kubišová, Rudolf Hrušínský, Jan Pirk, Naďa Urbánková, Helena Vondráčková, Eva Pilarová, Jana Šulcová, Petr Janda, Jan Saudek, Karel Vágner, Dominik Duka a mnozí a mnozí další – co jméno, to jiný osud a unikátní příběh roku 1968.

Fotogalerie
39 fotografií