Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sešli jste se u večeře? Exkluzivní průzkum z českých domácností

  • Autor: Radka Růžičková,Iva Dvořáková - 
    5. 6. 2018
    05:11

    Společné večeře stále vládnou Česku. Den co den usedá ke stolu bok po boku každá třetí rodina. A nespokojí se jen s namazaným krajícem. Tři čtvrtiny domácností si minimálně čtyřikrát týdně dopřejí k večeři teplé jídlo.

    Graf Graf | česká spořitelna

    Překvapivé zjištění, že společné stolování rozhodně nepatří do starého železa, odhalil průzkum Stavební spořitelny České spořitelny.

    Z dat, která má Blesk exkluzivně k dispozici, vyplývá, že ke společné večeři usedá denně 37 % lidí. Alespoň čtyřikrát do týdne si společné stolování dopřeje nadpoloviční většina z nás (59 %) a jen pouhých 6 % lidí večeří o samotě.

    Je milé vidět, že i v dnešní hektické době si lidé najdou čas, aby doma společně stolovali. Rodina je pohromadě a čas strávený chystáním společného jídla za to určitě stojí,“ říká Jana Hrušková, marketingová ředitelka Buřinky.

    Společné stolování navíc frčí napříč celým Českem. Nezáleží přitom na regionu, věku nebo vzdělání.

  • 1.Vzdělání škodí vaření

    Graf Graf | česká spořitelna

    Vzdělání krade rodinám teplé večeře. Tak se dá s trochou nadsázky zhodnotit výsledek průzkumu, který porovnává četnost teplých večeří s úrovní vzdělání. Čím vzdělanější podle něj lidé jsou, tím víc »pečou« na teplé večerní jídlo. Největší frekvence teplých večeří je v rodinách se základním vzděláním nebo vyučením. A s vyšším vzděláním klesá počet teplých jídel.

  • 2.Morava je baštou teplých večeří

    Graf Graf | česká spořitelna

    Povzbudivé pro naše žaludky je zjištění, že jídelním stolům kraluje i večer teplé jídlo. Teplou večeři má aspoň čtyřikrát týdně 75 % domácností, 29 % pak uzavírá večer teplou stravou každý den. Baštou tradičních teplých večeří je podle průzkumu od Buřinky Morava. Na teplém jídle si tam denně pochutnává 37 % domácností. Čechy už si na teplé jídlo bohužel tak nepotrpí. Každý den »teple« stoluje jen 26 % rodin. A nejhůř je na tom s teplými večeřemi Praha. Denně si je dopřeje jen 22 % rodin.

  • 3.Studené jídlo? Zapomeňte!

    Graf Graf | česká spořitelna

    Nejenže z módy nevyšlo společné stolování, ale většina rodin stále sází na klasiku a den zakončuje teplým jídlem. Nejvíc rodin, téměř třetina, dokonce takhle večeří každý den. Další si na klidné a teplé večeře najdou čas aspoň několikrát týdně. Jen dvě procenta Čechů, Pražanů a Moravanů takhle večeří pouze jednou týdně. A ještě méně lidí, pouhopouhé jedno procento, si podle průzkumu nedá večer teplé jídlo ani jeden den v týdnu.

  • 4.Psycholožka: Společné rituály jsou důležité

    Alžběta Protivanská Alžběta Protivanská | blesk, scom

    Podle psycholožky Alžběty Protivanské je společně strávený čas pro rodiny velmi důležitý. „Chtělo by se až říct, že žijeme v době zrychlené. Místo obědové pauzy běháme po schůzkách a místo setkání s nejbližšími doháníme pracovní resty. Průměrný rodič netráví se svým dítětem ani hodinu nestrukturovaného času denně. To jsou všechno důvody, proč právě společný rituál u jídla je něco, co může tak moc podpořit vzájemné vztahy,“ říká psycholožka. Podle ní by mělo být společné jídlo místem setkání, odpočinku a zastavení se v hektickém tempu.

    Video: Cizí lidé se sešli na domácí hostině: Mluvilo se o jídlech, psech i nemocích

Zobrazit celou diskusi