Maketa rudného a uhelného dolu v podzemí letenského Národního technického muzea pochází už z 50. let 20. století. „To byla doba, kdy se hornictví upřednostňovalo,“ řekl Blesku průvodce Jaroslav Dušek. Její stavba ale začala už za První republiky. V 370 metrů dlouhých chodbách návštěvníci naleznou nejen unikátní sbírky, ale také řadu dioramat, tedy modelů do detailu představujících skutečné doly a významná místa těžeb.

Za havířskými zážitky nemusíte na Ostravsko, sfárat do dolů můžete i v Praze na Letné.
Autor: Tonda Tran, archiv Blesku

Chodby působí velmi autenticky, nejde také o žádnou dekoraci ze sádry – vše kolem návštěvníků jsou tuny skutečného uhlí. „V uhelných dolech se autoři expozice inspirovali hlavně několika kladenskými doly,“ popsal Dušek. Doly prošly před několika lety rekonstrukcí, přibyly sem realistické figuríny a zvukové prvky dokreslující prostředí.

„V druhé chodbě visí dobová tabulka s údajem: hloubka 950 metrů. A někoho vtáhne ta atmosféra natolik, že už se mi několikrát stalo, že se mě někdo zeptal: To jsme skutečně tak hluboko?“ vypráví průvodce. Patří k těm, kdo tady několikrát denně provádí menší skupinky, maximálně o 12 lidech. Zhruba 40minutová výprava dovoluje téměř si osahat jak historické, tak současné hornické nástroje a hlavně poznat pracovní podmínky generací mužů, kteří trávili mnoho hodin denně (a řadu let) ve stísněném, temném a prašném prostředí celý život.

Za havířskými zážitky nemusíte na Ostravsko, sfárat do dolů můžete i v Praze na Letné.
Autor: Tonda Tran, archiv Blesku

Co, kde, kdy, za kolik...

Kde: Národní technické muzeum; Kostelní 42, Praha 7.

Kdy: úterý až neděle 9 až 18 hodin

Za kolik: 220 korun plné vstupné, 100 korun pro seniory nad 65 let, držitele průkazů ZTP, ISIC, ITIC, Staff Card, děti 6–15 let, studenty SŠ a VŠ do 26 let po předložení studijního průkazu, 420 korun pro rodiče s dětmi do 15 let (maximálně 2 dospělé osoby a současně maximálně 3 děti).

Fotogalerie
18 fotografií