Pohostinským zařízením v Praze 9 kvete „pšenka“. Jen na její městské části totiž nemusí provozovatelé restauračních zařízení platit za zábor veřejných prostranství. Praha 9 si tento požadavek prosadila na zastupitelstvu hl. m., které jej od ledna letošního roku uvedlo v praxi.

„Tím, že umožníme provozovatelům restauračních zahrádek, aby nemuseli platit za užívání veřejného prostoru, je chceme motivovat k otevírání posezení venku,“ uvedl místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS). „Rádi bychom, aby se restaurační zahrádky staly součástí veřejného prostoru v naší městské části a oživily ho.“

Běžně se platí za zábor i za nájem

Ve zbylých městských částech platí provozovatele restauračních zařízení dva poplatky. „Za zábor veřejného prostranství a nájemné, které patří majiteli pozemku, s nímž se na pronájmu musí dohodnout,“ vysvětlil Erik Elmer, předseda Obvodní rady Hospodářské komory Prahy 9. Kromě nájmu tak provozovatelé platí zpravidla dalších 15 Kč za m², někde méně.

„V Praze 9 se nám společně s vedením městské části podařilo do nově schvalované magistrátní vyhlášky prosadit, že městská část nebude vybírat poplatky za zábor veřejného prostranství za restaurační provoz,“ vysvětlil výhodu této vyhlášky Elmer. Placení nájmu nicméně zůstává, zrovna tak jako povinnost ohlášení záboru.

Krok k ořživení veřejného prostoru

Snahou radnice je především oživit veřejný prostor tak, jako je tomu v centru města. „Tam si však na ně provozovatelé díky tisícům turistů vydělají,“ uvedl o částkách za nájem i za zábor k podnikům v centru Prahy Portlík. „Myslím, že toto opatření ocení i naši obyvatelé, když se budou moci setkávat s přáteli v příjemném prostřední venkovních restaurací.“

Pakliže se letos pilotní projekt osvědčí, bude v něm Praha 9 chtít pokračovat. Právě v nynějších jarních dnech se už začíná postupně ukazovat, jak moc toto opatření oživení veřejného prostoru svědčí či nikoliv. Příznivé teplé počasí totiž mnohdy láká vyrazit si s přáteli posedět – a vždy je lepší někam na čerstvý vzduch, než do zavřených místností.