Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Starostové se bouří: Babiš nám krade nápady. Premiér to odmítá a vytáhl „lex Babiš“

Autor: Jakub Veinlich - 
3. června 2018
06:23

Hnutí Starostové a nezávislí si stěžuje, že mu premiér v demisi Andrej Babiš a jeho vláda kradou návrhy zákonů. Jako jasný důkaz nejmenší subjekt v Poslanecké sněmovně předložil aktuální zákon o směnárnách, který ministři ve středu schválili. Babiš i jeho ministryně financí Alena Schillerová se ale brání, že oni mají zákon propracovanější a pracovali na něm řadu měsíců.

„Novela zákona o směnárenské činnosti, kterou vláda schválila a předloží parlamentu, přináší několik zásadních změn, které zvýší práva klientů směnáren. Jde především o turisty ze zahraničí, kteří jsou častým cílem podvodného jednání některých směnárníků,“ píše Úřad vlády na svých webových stránkách po středečním jednání ministrů. Jenže hnutí Starostové a nezávislí se „čertí“. Tuhle úpravu totiž předložili jako první jeho poslanci.

„Jako Starostové a nezávislí jsme podali 13. února návrh zákona, který dával možnost zrušit výměnu peněz ve směnárně. Vláda ho zamítla. A teď po čtyřech měsících přišla slavně v podstatě se stejným návrhem,“ zlobil se na sociálních sítích předseda poslaneckého klubu hnutí STAN Jan Farský.

Podle Farského tak Česká republika ztratila další turistickou sezónu a to i přesto, že hnutí ANO mělo předešlé čtyři roky svého ministra či ministryni financí a pražskou primátorku. „Turisté jsou dále okrádáni, ostuda se šíří,“ tvrdí Farský.

Podle návrhu Starostů měl být součástí výměny peněz také doklad, na kterém bude povinně datum a čas. Právě čas hrál v novele zákona hlavní roli. Starostové chtěli, aby každý klient mohl nově do dvou hodin od směny transakci reklamovat. Návrh novely zákona reagoval podle poslanců nejmenšího poslaneckého klubu na kontroly České národní banky.

„Ostatní poslanci logicky nemají chuť navrhovat zákony, které jim takhle někdo ukradne,“ nešetřil vlády Farský ve vyjádření pro Blesk Zprávy. Sněmovna je tak podle něj paralyzovaná.

Vláda vzala něco od každého

V prosinci loňského roku, když premiér Andrej Babiš přestavoval programové prohlášení vlády, která nakonec nezískala důvěru Sněmovy, věřil, že si každý klub najde v dokumentu i něco svého. Přiznal totiž, že čerpal i z předvolebních slibů ostatních. „Obsahuje řadu částí programů jednotlivých sněmovních subjektů, jako je třeba digitalizace, důchodová reforma,“ uvedl Babiš v prosinci a vzkázal ostatním, že přidá výměnou za podporu klidně i další priority jednotlivých stran.

„To je to hnutí, které ve Sněmovně před rokem tak vehementně bojovalo za prosazení Lex Babiš, zákona, který byl napsaný proti mé osobě, a dnes za námi chodí, abychom ho změkčili, protože se jim už před volbami nehodí,“ reagoval na aktuální kritiku hnutí STAN předseda ANO a premiér v demisi Andrej Babiš.

Pro Blesk Zprávy pak také dodal, že mu je úplně jedno, kdo zákony předkládá, protože prý jeho poslanci a vláda podpoří vše, co je kvalitní.

Video  Andrej Babiš bude znovu premiérem 6. června. Důvěru pro novou vládu chce mít okolo 10. července  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Například Pirátům vláda jejich návrhy podporuje a jsou v opozici, nám je jedno, jaká strana zákony předkládá, ale jak jsou kvalitně napsané. A ty z pera STAN nejsou dostačující,“ tvrdí premiér, podle kterého už navíc často ministerstva často v době, kdy poslanci předkládají návrhy, připravují vlastní novelu, ale komplexnější a se širším zásahem. Což v případě pravidel pro směnárny tvrdí i ministryně financí Alena Schillerová.

Schillerová: Neměli jsme co opsat

„Na tom zákoně startovaly práce po zvolna už v době, kdy jsem se stala ministryní,“ tvrdí šéfka financí, která se kvůli novele sešla podle svých slov například s guvernérem České národní banky a bývalým premiérem Jiřím Rusnokem. Podklady prý dodal také pražský zastupitel a nynější poslanec a kandidát hnutí ANO na pražského primátora Patrik Nacher. A zákon pak podle ministryně musel projít celým připomínkovým řízením.

„Neměli jsme co opsat. Ten pozměňovací návrh poslanců hnutí STAN s tou naší komplexní novelou je stejný jen v tom, že mění, odstoupení od směny peněz ve lhůtě dvou hodin. Ale pak je tam celá řada věcí, které jsme zapracovali,“ říká k procesu přípravy zákona Schillerová. „Když byl návrh hnutí STAN podán, tak už jsme dávno na té novele pracovali. Ten jejich argument je nesmyslný,“ dodala s tím, že se Starostové vlamují do otevřených dveří.

Politolog: Vykrádaly i jiné vlády

Podle politologa Jana Kubáčka není vláda Andreje Babiše s přebíráním zákonů od ostatních stran ničím výjimečná. Podobně se podle něj chovaly i ostatní vlády, které tu byly minulosti.  

„Takže toto není žádná anomálie. Určitě platí a patří k tomu životu ve vládě a tomu sladkobolnému a hořkému životu v opozici. Je to taková trochu snaha pomstít se těm stranám, které odmítly jít do vlády nebo ji bojkotovaly. Ale je pravda, že vykrádá,“ řekl Blesk Zprávám Kubáček.

Starostové a především jejich předseda poslaneckého klubu Jan Farský prý Babiše podle Kubáčka k nenávisti vůči STAN navíc sám v minulosti vyprovokoval. Farský se totiž opřel do premiéra i kvůli kauze Čapí hnízdo, do které zatáhl i Babišovu rodinu. „Averze vůči poslanci Farskému je snad jen srovnatelná s averzí vůči TOP 09,“ dodal politolog.

marmat ( 3. června 2018 23:13 )

Pouze místní trollové dokážou být ubožejší, než Starostové ....

marmat ( 3. června 2018 23:11 )

Dokud se budeme tvářit světově s touto žabomyší filozofií "malejch Jardů/HONZŮ", tak jsme leda za KOMIKY...Starostové jsou vlastně velcí srandisti-co oni nevyšpekulujou, aby si jich lidi všimli !!?

aIIahakbar ( 3. června 2018 19:14 )

Starostové se bouří, že Kalousek je kouří.

ivoadller ( 3. června 2018 12:31 )

Slabomyslní chudí duchem se zmohou pouze na nadávky. Nechte se léčit!

ivoadller ( 3. června 2018 12:16 )

Pane hňupe, těmhle těm na tgo stačilo jen pár let: . Nazvučení českého předsednictví -Saša Vondra -ODS -750 000 000 Kč Open CARD -Pavel Bém -ODS -1 000 000 000 Kč Zelená Praha -Pavel Bém -ODS -250 000 000 Kč Bezdrátová Praha (WiFi-Praha) -Pavel Bém -ODS 150 000 000 Kč Arbitráž s CME -??? -10 000 000 000 Kč Aféra Český dům -Karel Srba -ČSSD -100 000 000 Kč Diag Human -??? -???? -2 000 000 000 Kč Aktuální kauzy staveb tunelů v Praze -Pavel Bém -ODS -10 000 000 000 Kč Gross – byty, akcie -Stanislav Gross -ČSSD -300 000 000 Kč Internet do škol -Eduard Zeman -ČSSD -884 000 000 Kč Nucená správa -IPB -???2 -200 000 000 000 Kč Sanace bank v 90. letech -V.a L. Klausovi- ODS -200 000 000 000 Kč Chemapol Group Junk -??? -16 500 000 000 Kč Knižní fond -Macek, Menzel -ODS -400 000 000 Kč Liberecký šampionát Magistrát města -ODS ČSSD -150 000 000 Kč Lehké topné oleje -V.Klaus -ODS -100 000 000 000 Kč Rumová aféra -V.Klaus -ODS -60 000 000 Kč Kamencové jezero -Starosta Chomutova- ODS -750 000 000 Kč Konsolidační banka, Konsolidační agentura -Všichni ODS ČSSD -240 000 000 000 Kč Podpora na fotovoltaické elektrárny -Všichni ODS ČSSD -900 000 000 000 Kč Sečteno: 1 bilion,675 miliard, 878 milionů, 83 tisíc.. A to není zdaleka vše, jedná se pouze o část peněz, které samozřejmě musí chybět! + podvodné církevní restituce experta Kalouska (TOP-09) + úplatkářská aféra Dalik a Topolánek (ODS) při nákupu obněnců Pandur V čem jsou lepší?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa