Není to tak, že by si snad vévoda a vévodkyně ze Sussexu nevážili toho, že si na ně někdo vzpomněl a obdaroval. Ovšem coby členové královské rodiny mají jasně předepsaná pravidla, jak se v některých situacích zachovat.

Ohledně darů mají také jasno, královská rodina totiž nechce, aby je žádné společnosti využívali k tomu, aby získali publicitu. Firmy to ale i tak zkouší dál, podle britského Expresu čerstvým novomanželům tentokráte zaslala dárek například společnost Bags of Love (v překladu tašky lásky), která vyrábí a prodává různé fotopředměty. Údajně mělo jít o soupravu plavek (navzájem ladících) pro partnerskou dvojici.

„Pokud jsou dárky přijaty, souhlas člena královské rodiny by měl záviset na tom, že podnik nebude daru využívat pro komerční účely,“ uvedl Kensingtonský palác. Ten se obává, že kdyby dárek královská rodina přijala, postaví si na tom firma svou reklamní kampaň. Proto musí všechny pozornosti v hodnotě údajně až 7 milionů liber (v přepočtu 206 680 000 korun) pryč.

„Dárky nabízené soukromými osobami žijícími ve Velké Británii, které člen královské rodiny osobně nezná, by měly být odmítnuty, pokud jsou obavy o vlastnictví či motivech samotného dárce,“ tvrdí oficiální pravidla Kensingtonského paláce.

Ostatně ještě před svatbou princ Harry a Meghan Markle všechny prosili, aby místo darů věnovali peníze na vybrané charity. Někdo si sice říct nedal, ovšem například kanadský premiér Justin Trudeau (46) poslechl a v oficiálním prohlášení slíbil, že charitě pro mládež Jumpstart věnuje 29 000 liber (zhruba 856 000 korun).

Jeho australský protějšek Malcolm Turnbull (63) pro změnu oznámil, že jistou částku daruje na charitu Invictus Games. Premiérka Nového Zélandu Jacinda Arden (37) pak podpoří děti a rodiny vězňů prostřednictvím organizace Pillars částkou 2 500 liber (73 000 korun).

VIDEO:  Princ Harry a jeho Meghan po svatbě naskočili do luxusního jaguáru!

Video
Video se připravuje ...

Kam jedou? Princ Harry a jeho Meghan po svatbě naskočili do luxusního jaguáru! Reuters

 

Fotogalerie
53 fotografií