Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Radila sex s milencem či „vykadit rakovinu“. Šálila i vzděláním, uvedla univerzita

Autor: simao - 
30. května 2018
17:29

Lenka Krutilová, jedna z postav dokumentu Infiltrace: Obchod se zdravím, šálila studiem na vysoké škole. Tvrdí to Filozofická fakulta UK v Praze, která se prostřednictvím svého nového mluvčího Petra Kukala, někdejšího autora vtipných tweetů na ministerstvu kultury, distancovala od Krutilové jako své někdejší studentky. Právě Krutilová v dokumentu, který vzbudil mnoho ohlasů, radila neortodoxní postupy – mj. vykadit rakovinu.

Vystudovala terapeutka a „šarlatánka“ Lenka Krutilová, která v dokumentu radila při metastázách najít si milence či „vykadit rakovinu“ a kterou navštívila infiltrátorka Ivana Lokajová, psychologii na Univerzitě Karlově? Podle aktuálního vyjádření Filozofické fakulty nikoli.

Mluvčí fakulty: Nestudovala u nás

„Jak vyplývá z matriky absolventů UK spravované Ústavem dějin Univerzity Karlovy a Archivem Univerzity Karlovy, z matriky absolventů Katedry psychologie FF UK a z elektronických informačních zdrojů fakulty, paní Lenka Krutilová v letech 1988–2018 jednooborovou psychologii na Filozofické fakultě UK pod současným ani pod rodným příjmením nestudovala, a tedy ani neabsolvovala,“ uvedl dnes na webu FF Univerzity Karlovy Petr Kukal, nový tiskový mluvčí, který přešel na univerzitu z ministerstva kultury, kde zaujal svými vtipnými a nápaditými příspěvky na Twitteru.

Byla to právě psycholožka AKTIPu Lenka Krutilová, která léčila neobyčejnými metodami. „Můj manžel, přísahám, vykadil rakovinu. Normálně nádor, který jsme poslali na rozbor a byla to rakovina. Vypadalo to jako brambora. Někomu vypadne klobása, a to je velký pr*ser. To rychle pošlete na rozbor do hygienické stanice, to si tam můžete poslat a oni vám dají do dvou dní výsledek, co to bylo,“ říkala v dokumentu režisérky Šárky Maixnerové, který odvysílala Česká televize. 

„Měli jsme tady paní s ošklivou rakovinou dělohy, zmetastázované do uzlin. Po roce jsme ji s kolegou donutili, aby si našla milence, který ji bude mít rád jako ženu. A ta paní je bez metastáz,“ uvedla „hvězda dokumentu“ Krutilová také. Na opakované dotazy Blesku se k dokumentu odmítla vyjádřit, vyjádření nechala na doktorce Jarmile Klímové, vedoucí institutu a šéfce „šarlatánů“. 

Neprofesionální a neetické, čílili se studenti

Vůči Krutilové se již dříve vyhradili v petici i členové akademické obce Katedry psychologie na FF UK. A to jak studenti, absolventi, tak i další členové.

„Absolutně neprofesionální až neetické jednání a pochybný a nijak vědecky nepodložený způsob použití metod, které jsme v pořadu Infiltrace v podání paní magistry viděli, nepovažujeme za standardní a běžné, podle našeho názoru by psycholog a psychoterapeut takovýmto způsobem v žádném případě pracovat neměl a také tak ve většině případů nepracuje,“ vzkázali autoři petice.

„Jednání paní magistry považujeme nejen za trestuhodné poškozování klientů a zneužívání jejich důvěry, ale i za poškození dobrého jména celého oboru psychologie v očích široké veřejnosti,“ uvedli také v petici, která dodnes posbírala 172 podpisů.

Za „naprosto kontroverzní“ označila nejprve v reakci pro Blesk postupy a doporučení Krutilové i samotná šéfka AKTIPu Klímová. „Řekněme, že zvolila některé formulace, které se ani mně nelíbí. Opravdu nebyly šťastně zvolené. Nicméně pokud v jakémkoliv kontextu, který záměrně z toho dokumentu nevyplývá, tak hovořila o relevantních terapeutických postupech,“ zmírnila však později pro iRozhlas.cz své vyjádření Klímová. Dokument ČT označila za „velice tendenční“ a „velice zmanipulovaný“. Léčit rakovinu tím, že si pacientka najde milence, však ani podle ní samozřejmě nejde.

Setkali jste se s podobnými »léčiteli«, kteří si na nemoci a zoufalství postavili své podnikání? Připravili vás o peníze? Ozvěte se Blesku na telefon: 724 249 000 nebo na e-mail: tip@blesk.cz

lokii ( 30. května 2018 23:00 )

Kolik lidi diky tehle jejich "lecbe" prohralo svuj boj s rakovinou! Na tohle je kazdy trest maly - takove hyeny. Tezit z trapeni lidi a z jejich touhy se uzdravit - asi predhodit tem hyenam.

tosto ( 30. května 2018 18:28 )

Nechodila ona do školy s Chovancem ???

sores ( 30. května 2018 18:12 )

Zavřít tu čaroděj.ni.ci ošklivou!!! Krást se nemá a podvádět a ona podváděla nesmyslama a věřící pacienti jí platili že se nikomu nechce zemřít! Podvod jako barák, je to sv.i.n.ě. Věděla že u nás jsou zákony na h.o.v.no tak že se jí nic nestane.

offline ( 30. května 2018 18:03 )

Stačí třeba do Klecan, do skladu Aholdu.

kukuku ( 30. května 2018 17:52 )

Na léčbu pražských pipin její vzdělání i intelekt stačí. Když někdo za takové kecy platí cca 1.500 Kč/hod., pak je to jeho problém.

Zobrazit celou diskusi