Grilování na balkoně a zákon

Občanský zákoník sice grilování na balkoně výslovně nezakazuje. Zároveň ale říká, že se máte chovat tak, abyste kouřem, pachem, hlukem a podobnými věcmi neobtěžovali sousedy víc, než je v okolí vašeho domu běžné. „A právě přiměřenost místním poměrům je zde podstatná,“ vysvětluje advokát Ondřej Preuss, zakladatel webu Dostupnyadvokat.cz.

„Přes léto je běžné, že občas někdo griluje. Pokud by však někdo griloval každý den a pach spáleného masa by šel sousedům přímo do oken, žaloba by mohla být úspěšná.“ Když by se takový hříšník ani potom nedokázal s grilem rozloučit, riskuje pokutu, která se podle advokáta může vyšplhat až do desetitisíců.

Jak předejít sousedským sporům

Vždycky je proto lepší se domluvit a hádce předcházet. Upozorněte sousedy, že budete v létě jednou za čas grilovat. Nabídněte jim, že je upozorníte předem, aby si mohli z balkonu včas sundat prádlo. A vůbec nejlepší je pak sousedy obejít s malou výslužkou. Pokud totiž umíte dobře grilovat a rozdělíte se, uvidíte, že žalobami po vás nikdo házet nebude. Další praktická rada: Až půjdete s talířkem v ruce za svými sousedy, rovnou je uklidněte, že váš gril je bezpečný a nehrozí, že způsobíte požár.

Gril na balkon pečlivě vyberte

Právě špatný výběr grilu patří totiž k nejčastějším chybám. „U grilu musí výrobce přímo uvádět, že se může používat i na balkoně,“ říká mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. Ze všeho nejdřív se ale rozhodněte, jaký typ grilu vám bude nejvíc vyhovovat. U plynových nebo elektrických grilů je velkou výhodou, že z nich nejde štiplavý kouř, i když grilované potraviny pochopitelně cítit budou. Patříte k těm, co nedají dopustit na chuť masa připraveného na dřevěném uhlí? V tom případě si vyberte bezkouřový gril na dřevěné uhlí, z něhož se díky speciálnímu ventilátoru také neuvolňuje kouř.

Co radí hasiči?

A na co si dát při grilování ještě pozor? Tady je několik tipů od hasičů: Gril musí stát na rovném povrchu, takže pokud máte na balkoně hrbolatou podlahu, zvažte, zda se vůbec do akce pouštět. Každý ví, že grilovat se nesmí v blízkosti hořlavých látek. Pozor ale, do této kategorie patří třeba i suché květiny v truhlíku. Zbystřete taky, pokud vlastníte plynový gril – v jeho blízkosti se nesmí ani kouřit! Plynová láhev navíc nejde dohromady s přímým sluncem. Takže jestli máte na balkoně posezení pod slunečníkem, ale pro gril už ve stínu nezbývá místo, plyn určitě nebude to pravé.

TIP NA VIDEO: Podívejte se na recept, jak na grilované hovězí maso s liškami a bramborem.

Nejlepší recepty na grilování a marinády najdete ZDE >>>