Profesionálové i zapálení amatéři se míjeli na schodech, u Pražského hradu nebo u stánků s občerstvením. Kolem cyklistické dráhy stáli lidé a pokřikovali: „Zaber, Jardo,“ na Jaroslava Kulhavého nebo „Ať nám to Cinkne,“ na cyklistu Ondřeje Cinka. Kdykoliv kolem přihlížejících projel český závodník, dostal povzbuzení na další cestu.

Na místě mohlo být odhadem 10 tisíc návštěvníků, kteří stáli a seděli ve výklencích, na parapetech oken, schodech a mnohdy museli být usměrněni organizátory. Závodníci projížděli ve vysoké rychlosti a jakýkoliv kontakt se zvědavcem by měl katastrofální následky.

Video
Video se připravuje ...

Sestřih ze závodu Pražské schody 2018 Jiří Marek, hudba: Eye Kevin MacLeod (incompetech.com)

Velkou výhodou Pražských schodů byla prostupnost trasy. Fanoušci se tak mohli volně přesouvat a zachytit závodníky z různých míst. Nejčastěji na schodech se však tvořily fronty. Závodu se zúčastnili tři olympijští medailisté Nino Schurter, Jaroslav Kulhavý a Carlos Coloma. Vítězem mužské kategorie se ovšem nečekané stal španělský cyklista David Valero Serrano. Ženskou kategorii ovládla Jolanda Neffová, která si popletla finišovou rovinku a málem skončila dřív.

Fotogalerie
21 fotografií