Právě za prohřešek s vypouštěním odpadních vod vyměřila Česká inspekce životního prostředí šumavskému parku pokutu 300 tisíc korun. „Museli jsme zrušit původní provoz restaurace a následně utěsnit propouštějící jímku, abychom mohli alespoň zprovoznit sociální zázemí a provozovat infocentrum,“ uvedl mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Projekt na čistírnu odpadních vod a zabezpečení objektu energiemi je zpracovaný, čeká se na povolení. Správa parku ale chtěla zajistit návštěvníkům občerstvení alespoň přes letní sezónu. Dohodla se proto s majitelem restaurace a pivovaru v Modravě. Tam se budou jídla připravovat a na Březníku pouze ohřívat a vydávat.

„Návštěvníci si mohou být jisti, že tím kvalita jídla neutrpí, za to se osobně zaručuji. V nabídce bude polévka, tři až čtyři hlavní jídla a nezapomeneme ani na sladkou tečku v podobě nějakého koláče. Vše bude připravováno v duchu poctivé, staročeské kuchyně,“ řekl šéfkuchař Aleš Vaněček.

V nabídce bude i na Modravě vařené pivo. „Na čepu bude světlá a tmavá jedenáctka a na červenec a srpen připravujeme pro výčep na Březníku jednu speciální várku piva. Samozřejmostí budou i domácí limonády,“ doplnil vrchní sládek Jaroslav Kouba.

 Občerstvení na Březníku bude společně s informačním střediskem a muzeem Karla Klostermanna v provozu od 1. června do 30. září každý den od 10 do 16.30 hodin. V říjnu pak o víkendech a státním svátku 28. října.

VIDEO: Daniel Herman jako průvodce na Šumave v místech bývalé železné opony.

Video
Video se připravuje ...

Daniel Herman provazi na Sumave v mistěch byvale zelezne opony. Vera Renovica, Jan Jedlička