Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Domaloval jí brýle! Vandal poškodil sochu před muzeem v Hradci Králové

Autor: ČTK ljš - 
29. května 2018
12:44

Klukovina, za kterou ale může vandal zaplatit vězením! V Hradci Králové někdo poškodil sochu na secesní budově Muzea východních Čech, které prochází rekonstrukcí. Neznámý pachatel přemaloval oči sochy červenou barvou, vzhledem k její historické hodnotě tak způsobil škodu za desetitisíce korun. Policie případ vyšetřuje pro podezření z poškození cizí věci, za které hrozí vězení od tří měsíců do šesti let. 

Poškození sochy zaznamenali zaměstnanci firmy, která rekonstruuje muzeum, v pondělí ráno. "Sochu někdo poškodil v době od pátečního večera do pondělního rána," uvedla mluvčí  Iva Kormošová a doplnila, že policisté přijmou jakékoli informace o zmíněné události na tísňové lince 158.

Muzejní budova vznikla podle návrhu architekta Jana Kotěry v letech 1909 až 1912 a patří k nejvýznačnějším stavbám Hradce Králové. V roce 1995 bylo muzeum prohlášeno národní kulturní památkou. Na jeho rekonstrukci začali stavbaři pracovat v polovině května, na budově opraví nebo vymění původní okna, vitráže a obložení, ve kterém jsou okna vsazena. Obnovena bude také fasáda a restaurátoři ošetří sádrové a štukové omítky, kašnu, rampy, schodiště a sochy.

salto ( 29. května 2018 14:26 )

Jaký vězení? Není to náhodou umělecká licence

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání