Věděli jste, že africké fialky jsou známy též pod názvy kapské fialky, pavlínky či saintpaulky? Všechny tyto názvy označují jedny z nejoblíbenějších hrnkových rostlin, které doma měl snad každý. Ovšem tady uvidíte vzácnější druhy než na vlastním okně.

Kromě rodů Saintpaulia a Streptocarpus budou k vidění i další rody čeledi podpětovitých. A pokud vás rostlinky natolik nadchnou, můžete si odsud domů taky nějakou odnést. Prodej mladých rostlin a lístků vhodných k množení bude probíhat v hale skleníku. Zároveň se tady budete moci poradit i o tom, jak být co nejlepším pěstitelem.

Výstavu objevíte ve skleníku Fata Morgana. „V přírodě bychom tyto drobné rostliny našli ve východní Tanzanii a jihovýchodní Keni. Většina z nich obývá deštné lesy v nadmořské výšce 800 až 2000 metrů,“ prozradila Eva Smržová, kurátorka sbírky.

Jednotlivé druhy jsou endemity, nenalezneme je nikde jinde než na malém území jednotlivých, izolovaných pohoří. Proto jsou dnes značně ohrožené kácením lesů a další lidskou činností,“ říká Eva Smržová. Výstava bude k vidění denně kromě pondělka mezi 9. a 18. hodinou večerní až do 10. června.

Kdy? Každý den kromě pondělka, 9-18 hodin
Kde? Skleník Fata Morgana
Vstupné? 150 korun 

Jak to vypadá v Botanické zahradě?

Fotogalerie
11 fotografií