„Na neurochirurgii jsme se dozvěděli, že došlo k odumření mozkových buněk, jestli bude syn někdy chodit, půjde o zázrak,“ vzpomíná s odstupem na děsivou zprávu Michal Lepka (33). I když původní radost vystřídaly smutek a rozčarování, společně s manželkou Zuzanou (37) se postupně se situací vyrovnali. A rozhodli se Kryštůfkovi věnovat, jak nejlépe dovedou.  

Péče 24 hodin denně

„V současné době je Kryštůfkovi 9 let. Chodí, má levostrannou hemiparézu (částečné ochrnutí poloviny těla následkem některých neurologických nemocí), těžkou mentální retardaci. Nerozumí mluvené řeči, stále sliní, nedokáže kousat. Každoročně jezdí na rehabilitační pobyty do lázní či léčebny, kde intenzivně cvičíme, aby se jeho stav po stránce pohybové zlepšil či případně nezhoršoval,“ popisuje čtyřiadvacetihodinový zápřah chlapcův otec. Zuzana opustila zaměstnání, zůstala doma, aby se mohla Kryštůfkovi naplno věnovat.

Odmítají rezignovat

Michal a Zuzana se navíc starají o další dva potomky, dvouletého Patrika a sedmiletou Elišku. Způsob, jakým se postavili k péči o postiženého Kryštůfka, je obdivuhodný. Vědí, že šance na zásadní zlepšení stavu chlapce jsou malé, přesto odmítají rezignovat.

Kryštůfka vozí jeho táta každý den na vyučování do základní a speciální školy v Blansku. Chlapci ve speciální pětičlenné skupině pomáhá asistentka. „Největší problém je, že se s ním nedokážeme stále na některých věcech domluvit. Kryštůfek nerozumí mluvené řeči, používáme proto speciální programy na komunikaci, ale i tady narážíme na omezení,“ upozorňuje Michal Lepka.

Speciální komunikační program

Samotné specializované programy a s tím spojenou výpočetní techniku však nehradí žádná zdravotní pojišťovna. „Z větší části jsme doposud vše hradili z rodinného rozpočtu, ale možnosti naší rodiny jsou omezené. Také bychom potřebovali pro Kryštůfka bezpečnější a spolehlivější vozidlo. I proto za každý dar a pomoc všem moc děkujeme,“ vzkázal otec Kryštůfka mimo jiné těm, kteří v minulých měsících a letech rodině nezištně pomohli.

Přispěla i Nemocvična

Naposledy v dubnu účastníci charitativního sportovního cvičení v blanenské Nemocvičně pod názvem Makáme pro Kryštůfka. Vybrali pro postiženého chlapce devět tisíc korun.

Lepkovi se mohou opřít vedle finanční pomoci dárců také o Asociaci rodičů dětí s DMO (Dětská mozková obrna). „Je to velká podpora, když zjistíte, že v tom nejste sami. Můžete si vyměňovat zkušenosti, povzbuzovat se, dodávat si odvahu pro každý další den, který svému dítěti věnujete,“ říká Michal Lepka.

Chcete podpořit Kryštůfka? Občanské sdružení Asociace rodičů dětí s DMO a přidruženými neurologickými onemocněními ČR

Transparentní účet 2101389018/2010 - Kryštůfek
Fotogalerie
6 fotografií