Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Bazénová horečka začala letos dřív. Utrácíme tisíce za koupání na zahradě

Autor: ula - 
29. května 2018
06:30

Stále teplejší počasí nahrává obchodníkům s bazény, kterým letos sezona začíná dřív než kdykoliv předtím. Tržby v těchto dnech rostou raketovým tempem, Češi za domácí osvěžení neváhají utratit tisíce korun. I když dbáme na kvalitu, rozhodující je, aby šel bazén co nejrychleji postavit a majitelé se mohli oddávat vodním radovánkám.

Obchodníci si mnou ruce, protože sezona prodeje bazénů začala letos netradičně už v dubnu. V předchozích letech to bylo spíše na přelomu června a července.

„Každý rok zájem Čechů o bazény roste, což souvisí i s aktuálně velmi teplými léty. Prodeje pravidelně odstartuje první vlna dlouhodobějšího teplého počasí, jaké třeba bylo letos v dubnu a květnu,“ řekl Jan Řezáč, tiskový mluvčí Mall.cz.

„Dosavadní letošní poptávka ve všech kategoriích prodávaných bazénů je v porovnání se srovnatelným obdobím roku 2017 téměř o 20 procent vyšší,“ řekla pro Blesk Zprávy Kateřina Böhmová, manažerka komunikace a tisková mluvčí Mountfieldu.

Podle Patricie Šedivé z e-shopu Alza.cz mají největší oblibu „nadzemní" bazény, typy s konstrukcí nebo nafukovací. Jejich instalace je totiž jednoduchá. Češi se totiž nechtějí příliš zabývat stavěním, chtějí se co nejdříve koupat. 

Bazének za pár stovek i luxus za tisíce

Lidé si mohou pořídit kromě nadzemních bazénů i ty, které se mohou zapustit do země. V poslední době přitom stoupá obliba luxusních bazénů, které se bez rozkopání zahrady rozhodně neobejdou. Podle obchodníků jsou totiž bazény cenově dostupnější než v minulých letech, lidé jsou ochotní dát za možnost osvěžení na vlastní zahrady také více peněz.

  • Pokud vám stačí jednoduché „cachtání“, můžete si pořídit nafukovací bazén pro děti za pár stovek.
  • Za třímetrový nadzemní bazén dáte okolo 2, 5 tisíce až 5 tisíc korun - moc se ale nepotopíte, protože obvykle mají hloubku do jednoho metru. Rozhodně už „neletí“ kruhové bazény, ale spíše oválné.
  • Pokud ovšem chcete skutečně luxusní bazén, můžete zaplatit až 80 tisíc korun. Záleží ovšem, jaké máte požadavky.

Prioritou je čistá voda

Podle Šedivé roste v poslední době také obliba solárních programů, jako je ohřev bazénu, solární plachta nebo solární sprcha. Touha mít čistou vodu nutí Čechy kupovat i pískové filtrace a bazénovou chemii. Podle Böhmové navíc už nehledíme příliš na ceny, ale na kvalitu. „Voda se stává vzácnější a cennější, a proto se majitelé bazénů k její spotřebě staví zodpovědněji,“ míní Böhmová.

Kolik stojí provoz a údržba?

Cena za kubík vody se v regionech liší. Podle objemu vody, který k napuštění budete potřebovat, si ale vynásobením cenou za kubík ve vašem bydlišti vypočítáte, na kolik vás vyjde plný bazén. Ani tím však výdaje nekončí.

Platit budete například i za tohle:

  • Tester pH: cca 400 Kč
  • Bazénový vysavač: cca 1 000 Kč
  • Pískový filtr: cca 3000 Kč
  • Bazénový kartáč: cca 100 Kč
  • Podkladová plachta: cca 500 Kč
  • Krycí plachta/solární plachta: cca 300/600 Kč

Toma?_Potyka ( 29. května 2018 08:28 )

Chtěl bych vidět luxusní bazén za 80.000.- Kč ...

Zobrazit celou diskusi