V replice filmové školní třídy si v Justičním sále telčského zámku připomínají 55 let od vzniku pohádkového příběhu režiséra Vojtěcha Jasného (92) o kocourovi Mourkovi se slunečními brýlemi. Když mu je sundali, dokázal barevně vykreslit charaktery lidí. Zamilovaní zčervenali, lháři a pokrytci zfialověli, zloději zešedivěli a nevěrníci zežloutli. Dospělými byl proto nenáviděn, naopak dětmi milován.

Alkohol a mejdany

Na filmu se podílely naše největší filmové hvězdy. Jan Werich (†75) v dvojroli svérázného kastelána a kouzelníka malé cirkusové společnosti. Dále Emília Vášáryová (76), Vlastimil Brodský (†81), Jiří Sovák (†79) nebo Vladimír Menšík (†58). Už to prý byla záruka legrace všude, kde se umělci objevili. Většina z nich se také nikdy netajila chutí k alkoholu, celý život si užívala plnými doušky a servítky si nebrala. „Vzpomínám si, že město tehdy skutečně ožilo,“ říká kastelán zámku Bohumil Norek. Bylo mu jedenáct a zahrál si v komparzu. Jeho otec byl kastelánem zámku a vlastně předobrazem postavy, již hrál Werich.

Stížnosti soudruhů

Zábava při natáčení a mejdany poté, co zhasla filmová světla, se však nelíbila »soudruhům« kameníkům z nedalekého Mrákotína. „Stěžovali si na bohémské chování filmařů u prezidentské kanceláře. Antonín Novotný byl tehdy na návštěvě Bratislavy a při návratu sem nečekaně přijel. Tehdy ještě prezidenti nejezdili do kdejaké vesnice,“ vzpomíná kronikář Telče Zdeněk Zadražil (74).

Film získal v roce 1963 ocenění na festivalu v Cannes a byl vyměněn za celou slavnou sérii filmů o Vinnetouovi. V roce 1971 pak skončil v trezoru.

Bouchačky pod sakem

V Telči stále ještě žijí pamětníci okamžiku, kdy dveře do restaurace U Černého orla rozrazila ochranka prezidenta Novotného. „Saka obleků se jim vzdouvala od skrytých zbraní. Za nimi se ve dveřích objevil prezident Novotný. V restauraci byl v tu chvíli Jan Werich s Karlem Effou,“ popisoval situaci kronikář Zadražil. Prezident chtěl okamžitě mluvit v sousedním salonku s Werichem, aby mu vyčinil za chování filmařů. Ten kývl na Effu, aby šel s ním. Co přesně se odehrálo za dveřmi salonku, se už dnes asi nikdo nedozví.

STB v akci

S dokončením filmu, který měl obrovský úspěch i v zahraničí, ale problémy neskončily. Když se Vojtěch Jasný vrátil z cest po světě, kde film uváděl, chtěla po něm Státní bezpečnost, aby donášel na Jana Wericha a další známé osobnosti. Jasný to odmítl a zavolal prezidentovi Novotnému, že když mu nepomůže a budou ho dál nutit ke spolupráci, tak spáchá sebevraždu. Novotný zasáhl a StB nechala režiséra na pokoji. „Hrát dvojí roli bylo i pro mě tehdy nutné, jinak by sekli,“ řekl Jasný.

Podpořil je i přes výsměch

Vzniku filmu, přes bujaré večírky umělců a stížnosti »soudruhů«, prezident Antonín Novotný přál, a tak natáčení mohlo pokračovat dál. „Přitom to bylo o něm,“ vzpomínal v minulosti režisér Vojtěch Jasný. Jiří Sovák totiž ve filmu v roli pokryteckého ředitele školy velmi zdařile parodoval právě tehdejšího prezidenta, ten to však naštěstí nepochopil.

Video: Kastelán telčského zámku Bohumil Norek o Pyšné princezně

Fotogalerie
22 fotografií