Bouře, které po trvajícím suchu Česko potřebovalo jako sůl, způsobují v posledních dnech na mnoha místech republiky velké potíže. V noci na pátek dosáhly toky třetího povodňového stupně hned na třech místech: v Zaječově na Berounsku a v Obecnici a Trhových Dušníkách na Příbramsku. Prudké lijáky zaměstnávají hasiče a lidem z postižených oblastí způsobují těžkou hlavu. Nevyhnuly se ani Praze – a dorazily se vší parádou. 

Z nebe se snášel vlahý déšť a oblohu v pravidelných intervalech rozsvěcovaly blesky. A že jich bylo! Celkem na území Česka bylo za čtvrtek 45 344 bleskových výbojů,“ řekla pro Blesk.cz meteoroložka Dagmar Honsová. Pro fotografy to byla ale doslova „voda na jejich mlýn“ – zachytit totiž přesně ten okamžik, kdy elektrostatický výboj protne oblohu a ta se na milisekundu rozzáří, jako by byl den, je obrovská výzva. „Focení bouřek se věnuji sedm let. Důležité je vyrazit včas na pozorovací místo,“ prozrazuje fotograf a lovec bouřek Matěj Hrabánek, který za lijáky a blesky dokonce cestuje, aby mohl jejich krásy zvěčnit.

Nejinak tomu bylo i tento týden. „Fotil jsem přímo v jádru bouřky, která přinesla přívalovou povodeň a krupobití do městské části Praha-Březiněves. Kolem 23. hodiny jsem jel opět fotit jen vzdálené blesky z bouřky, která se vyskytovala jihozápadně od Prahy. Později se ale vytvořila přeháňka přímo nad Prahou, která přerostla v bouřku a přinesla takovou podívanou,“ řekl o své poslední fotografii blesku, kterou vytvořil v noci na čtvrtek.

Bouřky se nevyhnuly ani hlavnímu městu.
Autor: Matěj Hrabánek

Jak blesk vzniká?

„Všechny druhy blesků mají společné to, že se rodí v oblaku typu cumulonimbus – tzv. bleskovém oblaku,“ popsala Honsová, jak se blesky rodí. Za jejich vznik přitom mohou kladné a záporné částice, mezi nimiž se vytváří silné magnetické pole. Nejčastěji vznikají blesky přímo uvnitř oblaku nebo mezi dvěma oblaky, dalším možným výsledkem je blesk do země, který může být rozvětvený nebo čárový. „První výboj, označovaný jako vůdčí, je prakticky neviditelný. Míří rychlostí kolem 200 km/s k Zemi a když se dostatečně přiblíží k zemskému povrchu, začne proti němu stoupat tzv. vstřícný výboj,“ popsala Honsová.

Oba výboje se potom spojí, vznikne kanál blesku a v něm se vytvoří tzv. zpětný výboj. „Zpětných výbojů proběhne v jednom kanálu v průměru kolem čtyř. Rychle rostoucí teplota v kanále blesku zapříčiní zvětšení objemu vzduchu a následnou tlakovou vlnu, kterou známe jako hrom,“ upřesnila Honsová. 

Víkendové počasí v Praze

O víkendu si ale Pražané od blesků odpočinou. Po propršených dnech má být podle Dagmar Honsové totiž opět teplo a slunečno.
V sobotu bude jasno až polojasno. Noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší teploty 24 až 26 °C. 
V neděli bude jasno až polojasno. Noční teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 25 až 27 °C.

Podařilo se vám originálně zachytit bouřku v Praze? Ozvěte se nám na tip@blesk.cz!

 
Fotogalerie
15 fotografií