Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ministra napálili ruští komici. Kauzu Skripal s ním řešili jako „premiér Arménie“

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
25. května 2018
16:35

Ruští komici Alexej Stoljarov a Vladimir Krasnov si volali se šéfem britské diplomacie Borisem Johnsonem. Jeden z nich podle listu předstíral, že je nový arménský premiér Nikol Pašinjan, a žádal si rady ohledně ruského prezidenta Vladimira Putina, situaci v Sýrii, jaderné dohody s Íránem nebo informace o kauze otravy bývalého ruského agenta Sergeje Skripala. Dvojice má podle britského listu The Guardian patrně vazby na ruské bezpečnostní složky.

Johnson v první řadě pogratuloval falešnému Pašinjanovi k jeho „obrovskému a pozoruhodnému úspěchu“. Rovněž mu oznámil, že Velká Británie stojí na jeho straně a nabídl mu pomoc a podporu. „Jestli mám nějakou zprávu pro Putina, je to jediné: Nechceme další studenou válku, ale Rusko musí změnit svoje chování,“ uvedl ministr během telefonátu.

Telefonát Borise Johnsona a ruských komiků:

Jeho další rada pro falešného Pašinjana byla jednoduchá. „Vyložte karty na stůl a řekněte, co je vaším záměrem a tvrdě si stůjte za svým,“ řekl vtipálkům. „No, doufám, že mě Putin neotráví novičokem,“ odpověděl mu jeden z Rusů. Ministr na záznamu mimo jiné říká, že Londýn bude nadále pokračovat v tlaku na některé oligarchy z Putinova okolí, což se ukázalo jako nejefektivnější způsob vypořádání se s ruskou hrozbou.

Britské ministerstvo zahraničí podle listu potvrdilo, že na nahrávce z minulého týdne je skutečně Johnson. Uvedlo ale, že ministr si hned uvědomil, že se stal terčem vtipu, a rozhovor ukončil. Podle The Guardian ale trval rozhovor 18 minut. „Tohle se očividně nemělo nikdy stát, celou věc prošetřujeme. Chceme vědět, jak k tomu došlo a zabránit tomu, aby se to opakovalo,“ prohlásila mluvčí Downing Street.

Komici mají vazby na tajnou službu

Dvojice Rusů Stoljarov a Krasnov, známí na sociálních sítích pod pseudonymy Lexus a Vovan, si už dokázali vystřelit z řady světových politiků, včetně amerického senátora Johna McCaina nebo ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Jejich obětí se stal také zpěvák Elton John.

Stoljarov a Krasnov podle The Guardian vždy popírali, že by měli vazby na ruské tajné služby. Podle deníku ale opaku nasvědčuje mimo jiné načasování jejich akcí a také to, že se jim daří vysoce postaveným politikům dovolat – naznačuje to, že mají přístup k nejmodernějším technologiím, uvádí deník.

Rusové: Skripalová mluvila pod nátlakem

Johnson se během hovoru s vtipálky dlouho věnoval kauze Skripalových. Po prvním vystoupení Juliji Skripalové na veřejnosti se znovu rozvířila debata o jejich otravě. Skripalová vystoupila s prohlášením o své léčbě i o tom, že pro svou a otcovu rekonvalescenci chce soukromí. Rusko se domnívá, že se jednalo o předem připravenou řeč, kterou Skripalová pronesla pod nátlakem.

„O vině Ruska snad už nikdo nepochybuje. Jejich reakce není překvapivá, je téměř předvídatelná. Skripalová vystoupila s prohlášením, nebyl to rozhovor nebo vyprávění o tom, co se jí stalo. Chtěla, aby její slova nesla určitou váhu a měla nějaký dopad,“ uvedl britský novinář Angus Roxburgh, který nějaký čas působil i jako mediální poradce Kremlu.

„Velkou pasáž věnovala tomu, aby poděkovala všem, kteří se podílí na její léčbě. Pak ve zkratce řekla, že se chce vrátit domů, do Ruska. V projevu jasně odmítla pomoc ruského velvyslanectví. Dala tím najevo, komu v tuhle chvíli více důvěřuje a vlastně prozradila, že ví, kdo je za útokem. Uvedla, že chce zpátky domů, to znamená, že o tom bude mlčet,“ dekódoval zprávu.

Diplomatická válka Ruska a Británie

„Víte, během své práce v Rusku jsem viděl tolik nucených výpovědí a projevů. Tohle nebylo ono, když srovnáte její slova a ta dvě napsaná prohlášení, uvidíte, že se od nich částečně odklonila. Mohla působit strojeně, lidé možná očekávali srdceryvný příběh o útoku a bolesti, kterou si prošla. Skripalová ale vystoupila umírněně, příklad z ní by si měla vzít jak ruská, tak britská vláda a měly by ukončit svou teatrální válku,“ oznámil novinář.

„Britové by se měli věnovat vyšetřování. Všechna předložená obvinění jsou založená na emocích, ne na důkazech. Podvědomě víme, že za útokem je Kreml, bez důkazů ale Británie ničeho nedosáhne. Obě země se navzájem potřebují a nakonec budou muset přistoupit na nějaký kompromis,“ domnívá se Roxburgh.

Video  První rozhovor Julie Skripalové po otravě: Léčba byla pomalá, bolestivá.  - Reuters
Video se připravuje ...

Antonin Blaha ( 25. května 2018 21:18 )

 Nerikal Johnson ze s drogama skoncil?😂😂

Zobrazit celou diskusi