Policisté začali po členech rodiny pátrat postupně. Od konce března je hledaný otec rodiny, na začátku května se ztratilo jeho 6 dětí, Jesika (5), Natálie (6), Simona (7), Jan (9), Marie (11) a Rebeka (12). Před deseti dny přibyla do databáze hledaných osob nakonec i matka dětí.

„Nikdo z nich není veden jako nebezpečný, ozbrojený, či s nakažlivou nemocí,“ ujistil mluvčí policie Pavel Šváb. Policisté přitom nepředpokládají, že by rodina byla v ohrožení života.

Za posledních pět let jsme na jižní Moravě vyhlásili 3 391 pátrání po pohřešovaných dětech, z toho 2 784 případů se týkalo toho, že se nevrátily z povolené vycházky do ústavu. Jinak se jedná většinou o spory mezi rodiči, problémy ve škole, či útěky do zahraničí. Žádný únos dítěte jsme v posledních pěti letech naštěstí nezaznamenali,“ ujistil Šváb.

V současné době pátrají policisté v Jihomoravském kraji po deseti dětech, kromě zatím nejasného zmizení Tulejových se jedná o spory mezi rodiči, kdy jeden druhému dítě nedal v soudem stanovené lhůtě.

Kdo je hledaný a kdo pohřešovaný?

*Hledanou osobou je účastník trestního řízení. Jedná se tedy o lidi, kteří jsou podezřelí z nějaké trestné činnosti. Státní zástupce na ně vydal souhlas nebo příkaz k jejich zadržení.

*Pohřešovanou osobou je člověk, který se nevrátil do svého bydliště, do dětského domova, nebo zabloudil. Může být v ohrožení.

VIDEO: Policisté pátrají i po této trojici žen.

 

Fotogalerie
9 fotografií