Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jedničku leda za sex. Studentka odhalila profesora, který chtěl potěchu pět nocí

Autor: Darina Jíchová - 
27. května 2018
23:15

Vysokoškolačka Monica Osagieová (23) se svěřila, že během magisterského studia propadla z jednoho předmětu a šla na konzultace za svým vyučujícím. Ten jí nabídl, že jí známku zlepší, ale jedině poté, co se s ním vyspí. Osagieová věděla, že by jí to nikdo na univerzitě nevěřil, proto si jeden z rozhovorů se sexuálním predátorem nahrála, její příběh sdílela stanice CNN. Nigerijská studentka ho původně uvedla v rámci hnutí #Metoo upozorňující na sexuální zneužívání.

Audio nahrávka se později objevila na sociálních sítích, Osagieová tvrdí, že ona ji nezveřejnila. Uvedla, že ji odevzdala patřičným místům na vysoké škole. Díky záznamu se ale problematika chlípníků na univerzitách začala šetřit. Tisíce mladých studentů, mužů a žen, se během svého studia setkají se sexuálním obtěžováním.

Pět nocí za jedničku

„Dal mi dvě možnosti: buď sex a lepší známka, nebo nesplněný předmět bez možnosti opakování,“ sdělila Osagieová reportérům CNN. Na nahrávce profesor po studentce požaduje, aby se s ním pětkrát vyspala a pak, že jí zlepší známku. „Pokud to nebude pětkrát, tak naše domluva neplatí,“ řekl jí.

„Co mi pak dáte? Dvojku nebo jedničku? Proč to musí být pětkrát,“ ptala se ho na záznamu. „Víte, co? Nechte mě propadnout, já to udělat nemůžu, a už vůbec ne pětkrát,“ prohlásila nakonec studentka.

Osagieová řekla, že mezi s sebou s profesorem měli dobrý vztah. Pomohla mu editovat jednu z jeho knih. „Pak se ale něco změnilo a já se v jeho společnosti necítila příjemně. Začal mít oplzlé poznámky a dotíral,“ popsala. Osagieová novinářům neposkytla jméno ani věk vyučujícícho, o kterého se jednalo. Nicméně mluvčí Univerzity Obafemiho Awolowa (OAU) Abiodun Olarewaju uvedl, že šlo o profesora Richarda Akindeleho.

Univerzita profesora suspendovala

„Mužem na nahrávce je profesor Richard I. Akindele z katedry manžerského účetnictví. Podle předložených důkazů nutil svou studentku Monicu Osagieovou k pohlavnímu styku za příslib lepších známek. Profesor Akindele byl suspendován a vedení univerzity sestavilo speciální tým, který případ vyšetřuje. Naše instituce nebude tolerovat sexuální obtěžování, zastrašování nebo nátlak,“ stojí v oficiálním prohlášení OAU.

„Myslím, že to dělal záměrně, dával mi špatné známky a čekal, až přijdu s prosíkem. Věděl, že mi na vzdělání záleží a začal mi nabízet jedničky za sex. Chtěla jsem mít nějaký důkaz, tak jsem si naši konverzaci nahrála,“ vysvětlila Osagieová svoje jednání.

„Nemám k tomu co říct,“ řekl Akindele novinářům. Veřejně se k obvinění nevyjádřil. Osagieová se svěřila s tím, že často čelí útokům veřejnosti. „Byla jsem v bance, přišel za mnou muž a řekl mi, že jsem prostitutka a že nemám obtěžovat svoje vyučující. Ochranka mi nepomohla, naopak mě strážný vyhodil z banky, ať si jdu peníze vybrat jinam,“ řekla.

Lidé tvrdě: Může si za to sama

„Na internetu mi psalo spoustu lidí, že si za všechno můžu sama a že jsem se ho snažila svést. Nelituju toho, že jsem ho udala. Doufám, že moje zkušenost pomůže dalším studentkám, které se bojí nebo stydí o obtěžování mluvit. Tohle se děje všude na světě, nejen v Nigérii,“ prohlásila Osagieová, aby dodala: „Vždycky jsem si vážila vzdělání a svých učitelů, ale tohle jsem si nemohla nechat líbit.“

„Univerzita celou věc přešetřuje, my bychom ale rády případ dostaly k soudu. Ozvaly se nám další dívky, které mají obdobnou zkušenost s tím samým mužem,“ řekla právnička Osagieové Abiola Akiyodeová-Afolabiová, aby dodala: „Monica není jediná, letos v lednu o stejném problému promluvila bývalá studentka OAU. Jeden a ten samý muž obtěžuje dívky už 15 let.“

Obtěžování jako běžná věc

„Sexuální vykořisťování je na nigerijských univerzitách zažitá praktika, obvinění proti jednomu z profesorů mě vůbec nepřekvapuje,“ uvedla Remi Sonaiyová, která na OAU v minulosti vyučovala francouzskou filologii. „Během svého pobytu na univerzitě jsem měla studentky, které se staly obětí obtěžování. Nevěděly na koho se obrátit, komu věřit. Svěřily se mi, až když odešly ze školy,“ dodala Sonaiyová.

I přes některé negativní reakce má Osagieová na sociálních sítích značnou podporu. Pod heslem #StojímZaMonicouOsagieovou (#StandingWithMonicaOsagie) se na její stranu postavily miliony lidí po celém světě. „Řekněme ne sexuálnímu obtěžování a vydírání ve školách. Pokud jste žena a Nigerijka a nestojíte za Monicou Osagieovou, škodíte jen sobě, svým sestrám, dcerám, vnučkám… jiným ženám,“ sdílela oblíbená nigerijská moderátorka Ronke Ogunleyová.

centrum ( 26. srpna 2018 09:52 )

Je to hnusné, odporné. To dělají úchylové, ubožáci, kteří si jiným způsobem partnerku sehnat nedokážou. Nejbolestnější pro oběť bývají řeči typu "Může si za to sama", "Provokovala ho",... Může za to, že je mladá a krásná? Může za to, že on je úchyl a ubožák? Proč nelze uplatni jednoduché řešení: Ufiknout mu ho. Byl by pokoj. Takto ho jen propustí, a on jde o dům dál ničit životy krásným mladým dívkám

Zobrazit celou diskusi