Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Migranti z Afriky rozvášnili poslance. Česko nemá problém, klidnil ministr okamurovce

Autor: simao - 
24. května 2018
13:05

Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO) podepsal tzv. Marrákešský protokol, který upravuje některé záležitosti ohledně migrace pro roky 2018 až 2020. Okamurova SPD přitom na dnešní program Sněmovny prosadila právě debatu o tomto podpisu a migrantech z Afriky, obává se, že Česko nemá migrační politiku ve vlastních rukách.

Začátkem května proběhla v Maroku konference ministrů vnitra o migraci z Afriky a rozvoji „černého kontinentu“. Česko zastupoval ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar, podepsala se tam úmluva týkající se let 2018 až 2020. Poslankyně Lucie Šafránková (SPD) označovala deklaraci za možný bod zlomu v procesu migrace do Evropy.

Poslanci SPD tvrdili, že deklarace je proimigrační, že jde o faktickou legalizaci migrace z afrických zemí a o rezignaci na návratovou politiku. „Přijaté usnesení mluví o tom, že migrace je pozitivní jev, který je zapotřebí podporovat. Zkušenost ale mluví, že každá mince má dvě strany,“ varoval poslanec Radek Rozvoral (SPD) a bouřil: „Odmítáme diktát EU, který legalizuje nelegální migraci pro ekonomické migranty.“

Šéf SPD Tomio Okamura v „exhibici“ své strany pokračoval dalším burcováním: „Tahle země totiž nepatří úředníkům Evropské unie nebo nadnárodním neziskovým organizacím. Je dědictvím našeho národa a jen on má právo rozhodnout, respektive jeho zástupci, kdo v ní bude žít.“

Vláda v demisi se navíc podle něj nemá vyjadřovat k zásadním mezinárodním závazkům či deklaracím. A rýpl si do TOP 09, KDU-ČSL či ČSSD, které dle něj byly vždy proimigrační. A mluvil o „záludném útoku na rodinu a křesťanské hodnoty“. „Je nepřijatelné, abychom salámovou metodou ukrajovali ze svrchovanosti České republiky,“ říkal také.

Schwarzenberg: Migrace byla a bude

Argumenty Okamury odmítla mj. poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. „Je faktem, že spoustu věcí v oblasti migrace musíme řešit společně a faktem je také to, že jenom díky společným postupům se dnes téměř na nulu dostala migrace ve srovnání s tím, co bylo kolem roku 2016 jak ve Středozemí, tak na Východě,“ upozorňovala, zatímco šéf poslanců Topky Miroslav Kalousek pak žádal o gentlemanský tón vůči ní, když se na Langšádlovou sesypala kritika.

„Musíme si uvědomit, že migrace vždy byla a vždy bude,“ upozorňoval exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) a dodával: „Nemůžeme si dělat iluze, že vybudujeme velikou čínskou zeď kolem České republiky, a to, co se děje po celé Evropě, se nám bude vyhýbat.“

Okamura vlamující se do otevřených dveří

SPD přitom ve svých projevech vzývala Maďarsko a Viktora Orbána. „Za to, že nečelíme hordám nelegálních imigrantů v současné době v Evropě není zodpovědná Evropská unie a její politika, ale jen a pouze rozhodné kroky maďarské vlády a premiéra Orbána,“ tvrdil poslanec Lubomír Volný.

Okamura to naopak schytal od šéfa Výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL) za to, že se dle něj „vlamuje do otevřených dveří“ a kompetence zůstávají na straně členských států. Varoval zároveň před demagogií SPD.

Sněmovna v souvislosti s debatou o sporné Marrákešské deklaraci navrhla, aby Česko podmínilo rozvojovou pomoc zdrojovým státům jejich spoluprací v návratové politice. Na návrh evropského výboru se na tom usnesla zhruba po 2,5hodinové debatě.

Metnar: Je jen na nás, koho přijmeme

Metnar hned na úvod zdůraznil, že odmítá povinné kvóty na přerozdělování migrantů a ilegální imigraci, problém se má podle něho řešit ve zdrojových zemích. Zopakoval, že deklarace je právně nezávazná a pro Česko z ní neplynou žádné nové povinnosti ani závazky. Závěry neřešily legalizaci nelegální migrace ani podporu masové migrace, prohlásil ministr.

„Způsob a proces přijetí legálních migrantů i nadále podléhá výhradnímu a suverénnímu rozhodnutí České republiky,“ ujišťoval ministr vnitra. „Pouze na České republice a orgánech České republiky záleží, kdy a koho do České republiky přijmeme,“ podotkl s tím, že to chce podpořit i novou legislativou - novelou zákona o pobytu cizinců.

Za české priority označil ministr „boj proti nelegální migraci, pašeráckým sítím, stabilizaci migrantů co nejblíže místu jejich domovské země, posílení ochrany hranic či zefektivnění spolupráce na návratech“.

Sebevražda Evropy

„Nelze z nelegální migrace udělat legální. Nevím, jak jste na to přišli,“ upozornil poslance SPD Jaroslav Bžoch (ANO). Jan Skopeček (ODS) naopak, že by se chtěl stěhování národů vyhnout. Skutečnost, že Německo se pro imigranty otevřelo, označil za sebevraždu Evropy. Skopečkovi se nelíbí ani deklarace, mimo jiné kvůli tomu, že její obecné formulace nabízejí různou interpretaci.

Mladý Pirát František Kopřiva vyjádřil během debaty lítost nad tím, že hlasovací koalice ANO, SPD a KSČM zamítla jednat ve Sněmovně o kauze novičok, Marrákešskou deklaraci však prosadila. Navezl se však i do prezidenta Miloše Zemana. „Myslím si, že jeho výroky reálně znamenají pro občany ČR větší ohrožení a větší nebezpečí než připojení se k nezávazné Marrákešské deklaraci a k tomu akčnímu plánu,“ podotkl.

marmat ( 24. května 2018 18:51 )

Je to strašně hlučnej propagandista-to víme...ale být demagog a lhát je už pád stěží na Okresní přebor.

marmat ( 24. května 2018 18:48 )

Okamura se vodvařuje na své exhibici...Bylo by dobré mít nějaký poradní tým...Takové MINELY ho zase spláchnou do propadliště dějin a co vybojoval-pohnojil....už to jednou zažil.

flora ( 24. května 2018 18:11 )

To hlavní ale v článku bohužel není: O čem je , proč vlastně vznikla a na co navazuje Marrakéšská deklarace, kterou jsme podepsali. Když nám z deklarace údajně neplynou žádné závazky , pak je na místě otázka, proč se vůbec nějaká deklerace sepisovala. A druhá otázka je, kdo ji kromě Maďarů (kteří ji nepodepsali)a Okamury vlastně četl?

xxxx678 ( 24. května 2018 17:28 )

Bojuje hlavně za sebe, za vás určitě ne. Nezavře klapačku, a ti méně inteligentní mu to - žerou. Budíček, milý pane!!

ivoadler ( 24. května 2018 15:25 )

Není bránit migraci zločin? Když komunisti bránili emigraci naší kvalifikované pracovní síly na Západ, tak to byl zločin. Je to divný. Jednou migrace je v pořádku, jindy zase není, já se v tom nevyznám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa